Linkovi

Astronomi otkrili još jednu planetu oko iste udaljene zvezde


Američki astronomi objavili su da su otkrili još jednu planetu u orbiti oko jedne udaljene zvezde, što je najveći broj planeta otkrivenih u orbiti oko jedne iste zvezde - osim našeg sunca.

Van sunčevog sistema otkriveno je više od 260 planeta, a najnovija od njih obleće oko jedne zvezde u sazvežđu Raka. Prema Džefu Marsiju, sa Univerziteta države Kalifornije, jednom od auora novog naučnog izveštaja u kome je otkriće objavljeno, astronomi su već znali da ta zvezda ima četiri planete:

”Već 19 godina posmatramo zvezdu sličnu našem suncu, nazvanu 55 Kankri, po tome što je 55. zvezda u sazvežđu raka, kao i nepravilnosti u njenom obrtanju koje izaziva gravitacija njenih planeta. Ali sada smo otkrili i petu planetu, što taj sistem čini prvim za koji znamo, sa pet planeta koje obleću oko zvezde slične suncu.“

Astronomi procenjuju da novootkrivena planeta ima masu oko 45 puta veću od zemljine i da njena godina traje 260 zemaljskih dana. Vodeći autor istraživanja, Debra Fišer, kaže da ta planeta možda liči na Saturn:

”Mislimo da ta planeta ima prilično gustu atmosferu i da je prilično velika. Verovatno nije mesto koje bi bilo pogodno za pojavu života, ali istina je da se kreće po orbiti koju nazivamo zonom pogodnom za opstanak.“

Na planetama u toj zoni vladaju temperature pogodne za pojavu života, ako ne na samoj planeti onda na nekom njenom mesecu, ako ga ima. Ovakve, takozvane egzoplanete, ne mogu da se otkriju direktno već se o njihovom postojanju zaključuje na osnovu merenja promena svetlosti zvezde pod uticajem tih planeta. kako kaže Debra Fišer, sa Državnog univerziteta u San Francisku, uz pomoć tehnike zvane ”dopler,“ naučnici čine prve korake u pronalaženju planeta sličnih zemlji. U suštini, kaže ona, dajemo NASI imena i adrese kandidata za planete kao što je naša zemlja.

XS
SM
MD
LG