Linkovi

Islamabad: Pakistanski opozicioni lider Benazir Buto oslobodjena iz kućnog pritvora


Pakistanski opozicioni lider Benazir Buto puštena je u petak uveče iz kućnog pritvora koji joj je nametnut istog dana pre podne da bi bila sprečena da povede protest protiv uvodjenja vanrednog stanja u zemlji. Privremeni zamenik komesara Islamabada Amir Ali Ahmed izjavio je da je naredjenje o njenom kućnom pritvoru povučeno.

"Radilo se o privremenoj meri kućnog pritvora kako bi Buto bila sprečena izlaganju vrlo ozbiljnim pretnjama da će protiv nje biti izvedeni samoubilački napadi", izjavio je pomoćnik ministra informacija Tarik Azem.

Pakistanska policija opkolila je oklopnim vozilima kuću opozicione liderke da bi onemogućila održavanje protesta u Ravalpindi.Ravalpindi, veliki grad nedaleko od Islamabada gde je Partija Pakistanskog naroda trebalo da održi veliki miting, bio je odsečen od sveta uz pomoć 6.000 policajaca.

Snage bezbednosti su od ranog jutra upozoravale da je nakon proglašenja vanrednog stanja zabranjeno bilo kakvo okupljanje. Policija je medjutim, ponavljala i da postoje "vrlo precizne pretnje" da bi moglo doći do terorističkih napada. General Mušaraf je uveo vanredno stanje zbog, kako je rekao, nedavne eskalacije nasilja u zemlji. U prošlomesečnom napadu bombaša samoubice na konvoj Buto u Karačiju poginulo je 139 ljudi.

Prema portparolu ministarstva unutrašnjih poslova 2.500 ljudi je privedeno od kada je uvedeno vanredno stanje, medjutim iz Pakistanske narodne partije Benazir Buto tvrde da je samo oko 5.000 aktivista te partije uhapšeno u nekoliko poslednjih dana.

Ikona pakistanske političke scene 90-ih godina koja je dva puta bila šef vlade, Buto je uspela da vrlo dugo razgovara telefonom sa novinarima, iako su vlasti nekoliko puta od uvodjenja vanrednog stanja ukidale linije mobilnih telefona kako bi sprečile opozicione lidere da se obraćaju medijima.

"Zatim je Buto dugo pozirala pred više desetina kamera i stotinama okupljenih novinara stojeći ispred barikada od bodljikave žice. Sve je bilo spremno za spektakl. Čak je za potrebe kamera dovučena i jedna koza".

Buto je očigledno još ranije shvatila da joj Mušaraf, sa kojim je uoči izbora mesecima pregovarala o podeli vlasti, neće dopustiti nakon uvodjenja vanrednog stanja da održi miting, pa je ona iskoristila prisustvo novinara da ipak pošalje poruku svojim biračima.

"Moram da vas spasim", uzviknula je preko megafona velikom broju svojih pristalica koji su se okupili s druge strane ulice i iza impozantnog policijskog kordona.

"Braćo moja u uniformama, pustite me da prodjem, ja se ne borim protiv vas, već za demokratiju", rekla je Buto obraćajući se policajcima.

U Pešavaru, na severozapadu zemlje, policija je upotebila palice i suzavac kako bi rasterala oko 300 pristalica bivše premijerke, koji su se okupili da bi zajedno krenuli za Ravalpindi. Oko 25 njih je privedeno.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su puštanje Benazir Buto, ali i upozorile tamošnjeg predsednika Perveza Mušarafa da što pre okonča vanredno stanje i odstupi s mesta komandanta vojske.

Televizijski signali Bi-Bi-Sija i Si-En-Ena ponovo su se izgubili u Pakistanu, pošto je opoziciona liderka Benazir Buto stavljena u kućni pritvor, pred planirani protesni miting. Zvaničnici su sprečili operatere da preko kablovske televizije prenose vesti inostranih i privatnih pakistanskih televizijskih kuća otkad je predsednik Pervez Mušaraf uveo vanredno stanje u zemlji.

Većini Pakistanaca je omogućeno da gledaju samo državnu televiziju, dok novine u toj zemlji redovno izlaze mada je, nekoliko sati prošto je proglašeno vanredno stanje, Mušaraf naredio "prečišćavanje" izveštaja novinara.

XS
SM
MD
LG