Linkovi

Oerlikon: Ostvarena laserska veza duga milion i po kilometara


Kada jednoga dana ljudi budu počeli da lete dalje od meseca, veza sa zenljom mogla bi da se održava iz pomoć lasera - strogo usmerenog snopa svetlosti.

U tu svrhu, tim naučnika iz švajcarske firme Oerlikon, uspešno je demonstrirao mogućnost komuniciranja iz pomoć lasera na razdaljini od milion i po kilometara. U stvari, veza je ostvarena između ostrva La Palma i Tenerife, u Kanarskom arhipelgu, kraj severozapadne obale Afrike. Razdaljina je iznosila 144 kilometra, ali su uslovi eksperimenta bili podešeni tako da simuliraju razdaljinu od milion i po kilometara. Pprečnik zaslona sočiva, kroz koje je prolazio zrak svetla, bio je manji od pola milimetra, što znači da je svetlosni signal bio veoma slab.

Predajni deo uređaja bio je postavljen u jednom kontejneru, kraj astronomskog teleskopa na najvišoj planini ostrva La palma, Rokue de los mučačos, dok se prijemnik nalazio u Optičkoj zemaljskoj stanici Evropske svemirske agencije, na ostrvu Tenerife. Tokom eksperimenta postignuta je brzina transfera od preko 10 megabita u sekundi. Tolika propusna moć dovoljna je za simultano prenošenje tri digitalna televizijska programa. Pošto je snop laserske svetlosti strogo usmeren, prenos podataka manje je podložan gubicima od običnih radio talasa, pa je potrebna i manja snaga predajnika. Ovaj eksperiment napravljen je u skladu sa planovima Evropske svemirske agencije da u doglednoj budućnosti pošalje svemirske teleskope do takozvanih, Lagranžeovih tačaka, stacionarnih u odnosu na zemlju i mesec.

XS
SM
MD
LG