Linkovi

Bernaki očekuje da će ekonomski rast da se uspori zbog kreditnih teškoća


Predsednik američke Centralne banke, Ben Bernanki, rekao je Zajedničkom kongresnom odboru za ekonomiju da očekuje da će ekonomski rasta znatno da se uspori zbog kreditnih teškoća izazvanih lošim zajmovim u sektoru nekretnina.

Bernanki je rekao Zajedničkom kongresnom odboru za ekonomiju rekao da će kratkoročni ekonomski rast biti znatno sporiji u odnosu na 4 odsto u periodu od jula do septembra. On je rekao da će Uprava federalnih rezervi reagovati po potrebi da bi poboljšala ekonomsku situaciju. Kako je kupoprodajni sektor nekretnina slab, a vrednost dolara opada, dok cene nafte rastu, Bernanke smatra da postoji opasnost od veće inflacije i ekonomskog usporavanja. On je rekao da će veće cene nafte verovatno uticati na ponašanje američkog potrošača.

“Želim da ukažem da ovi trendovi utiču na potrošnju i da očigledno postoji opasnost od inflacije, s obzirom da su cene benzina deo potrošačke korpe i prema tome deo inflacije. Još više zabrinjava to što bi cene benzina mogle da se pretoče u druge cene i dovedu do širih poskupljenja”, rekao je Bernanki.

Zbog bojazni da bi slab dolar i skuplja nafta mogli da dovedu do recesije američke ekonomije, vrednost akcija na njujorškoj berzi je naglo opala. Bernanki je odbio da prokomentariše postojani pad vrednosti dolara u odnosu na druge svetske valute, uz značajan izuzetak kineske. Na pitanje o ulozi Kine u svetskoj ekonomiji i šta bi ona trebalo da uradi na uravniteženju globalnog ekonomskog rasta, predsednik Centralne banke je odgovorio.

“Kina bi trebalo da poveća fleksibilnost svog deviznog krusa da bi dozvolila da prirodni proces potražnje odmakne od u potpunosti izvozno orijentisane privrede i približi uravnoteženijoj ekonomiji, orijentisanoj prema domaćem tržištu.”

Kina međutim dozvoljava samo postepne promene deviznog kursa, rukovodeći svojom valutom u striktno trgovinskim okvirima u odnosu na američki dolar. Bernanki je izrazio zabrinutost zbog pritiska koji trpe mnogi Amerikanci koji se bore da otplate svoje kuće. On je naglasio da bi zajmodavci trebalo da učine više da spreče oduzimanje kuća ljudima koji nisu u stanju da plaćaju otplatu. Medjutim, zaključio je da će kreditni problemi, izazvani rizičnim kreditima sa promenljivom kamatom, verovatno da se povećaju, pre poboljšanja cele situacije.

XS
SM
MD
LG