Linkovi

Senat potvrdio imenovanje Mjukejsija za novog sekretara za pravosuđe


Američki Senat potvrdio je imenovanje penzionisanog sudije Majkla Mjukejsija, za novog sekretara za pravosuđe, ostavljajući po strani zabrinutost da bi on mogao da podrži ispitivačke metode obaveštajne službe, širom sveta osudjene kao svojevrsna tortura.

Na glasanju kojim su se demokrate sa 40 glasova, naspram 53 za, suprotstavile Mjukejsiju koji je odbio da ispitivačku metodusimuliranja davljenja proglasi nezakonitom, Senat je potvrdio njegovu nominaciju, čime je Mjukejsi pobedio Alberta Gonzalesa, koji je u septembru pod pritiskom podneo ostavku na mesto sekretara za pravosuđe.

Predstavnik republikanaca u Senatu Mič Mekkonel odbacio je kritike na račun nominovanog, izjavljujući da je Senat potvrdio imenovanje sudije Mjukejsija, jer je on najkvalifikovaniji kandidat koji je ikada bio predložen za tu funkciju.

Američki predsednik Džordž Buš je zahvalio Senatu na potvrdjivanju Mjukejsijevog izbora, obrazloživši da je on bio uvaženi tužilac više od 18 godina i priznati sudija vrhovnog suda.

Medjutim, Mjukejsi je zapao u nevolju na prošlomesečnom saslušanju povodom imenovanja. On je rekao Pravosudnom komitetu Senata da svaka tortura narušava američki Ustav, ali je svedočio da nije znao da je nezakonita široko rasprostranjena ispitivačka metoda simuliranja davljenja. Mjukejsi je rekao da tu ispitivačku metodu smatra "odvratnom", ali je dodao da nije u stanju da proceni da li je ona zakonita ili ne, sve dok ponovo ne razmotri američke ispitivačke tehnike.

Kritičari iz Amerike i sveta su optužili Sjedinjene Države za maltretiranje osumnjičenih u njenoj borbi protiv terorizma. Centralna obaveštajna agencija navodno je koristila metodu simuliranog davljenja pri ispitivanju najmanje tri pritvorenika posle napada 11. septembra.

XS
SM
MD
LG