Linkovi

Angela Merkel sa Džordžom Bušom i o budućem statusu Kosovu


Savezna kancelarka Angela Merkel putuje u SAD gde će sa predsednikom Džordžom Bušom razgovarati o kriznim žarištima u svetu, izmedju ostalog i o Kosovu. Poseta se odvija u privatnom okviru.

Angela Merkel i Buš sastaće se na ranču američkog predsednika u Krofordu u Teksasu. Zajednička konferencija za novinare biće održana u subotu. Prema navodima vladinih krugova u Berlinu, pored razgovora o Iranu i Avganistanu, predvidjena je i "produbljna razmena mišljenja" o Kosovu.

Deo komentatora najavljuje da susret Merkel-Buš treba da donese razjašnjenje pitanja da li će biti moguće jedinstvo SAD i Nemačke, odnosno Evropske unije, u slučaju priznanja eventualne jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Kako je izvestio list "Zidojče cajtung", kancelarka Merkel "ima zadatak da uveri Buša da se pridržava vremenskog plana koji su napravili Evropljani i omogući bezbolan put Kosova u nezavisnost".

"Taj vremenski plan znači da se do poslednjeg minuta računa na posredničku misiju ambasadora Volfganga Išingera. Ako se stavovi Srba i Albanaca do tada ne približe, moglo bi da dodje do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Ali, čak i tada je za Evropljane važno pod kojim uslovima se to odvija", piše "Zidojče cajtung".

List navodi da bi "EU mogla da konstatuje da su pretpostavke za nezavisnost ispunjene, ukoliko bi Albanci garantovali verska i manjinska prava i prihvatili sadržaj plana Martija Ahtisarija".

"Nagli potezi Vašingtona, koje je više puta najavljivao zamenik državnog sekretara Nikolas Barns, doveli bi do rascepa EU. Buš, koji redovno sa kancelarkom Merkel razgovara na video-konferencijama, više puta je rekao da će, kada je reč o Kosovu, da sledi Evropljane. To znači: mi imamo dovoljno problema, Kosovo je na vašem kontinentu", protumačio je nemački list.

XS
SM
MD
LG