Linkovi

Sobjeski: Veoma važna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije


Izvještaj Evropske komisije o napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je sinoć predstavljen u Podgorici, Crna Gora tumači pozitivno, jer je, kažu u Vladi, dobro uputstvo kako treba nastaviti posao i afirmisati ono što snažnije i brže vodi državu ka evropskim integracijama.

Potpredsjednica Vlade Gordana Đurović, nakon prezentacije Izvještaja EK, saopštila je da „pozitivno čitanje Izvještaja znači da je taj dokument napisan sa dobrom namjerom prema Crnoj Gori“.

„Mislim da je i ono što jeistaknuto kao pozitivno, i ono za šta je izražena zabrinutost, treba da nam bude konstruktivna poruka. Sad treba da se prepozna šta može da se uradi da bi sljedeći Izvještaj bio bolji“, kazala je ona.

Šefica odjeljenja za Srbiju i Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje u EK Tereza Sobjeski kazala je da je Izvještaj EK drugi od proglašenja nezavisnosti i da je Komisija u tom dokumentu procjenjivala napredak u uspostavljanju institucija.

Ona je kazala da u EK „mjere“ napredak Crne Gore prema tri kriterijuma – političkom, ekonomskom i evropskim standardima.

„Podvlačimo potrebu da se uspostavi nezavisno sudstvo. Smatramo da Ustav postavlja taj proces na pravi kolosjek. Osnovni principi za nezavisnost pravosuđa sadržani su u Ustavu i očekujemo da će kroz izradu zakona taj princip biti realizovan“, navela je Sobjeski.

Ona je kazala da je veoma važna i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, navodeći da to nije problem sa kojim se srijeće samo Crna Gora, već i cijeli region.

Sobjeski je navela da je važno usvojiti i set zakona koji će omogućiti primjenu onoga što je sadržano u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je kazala da su u EK analizirali i primjenu evropskih standarda, ocjenjujući da uprkos tome što je Vlada preduzela mnogo toga na jačanju upravnih kapaciteta, još ima mnogo izazova.

XS
SM
MD
LG