Linkovi

Jeremić: Rešenje za status Kosova može se postići i posle 10. decembra


Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer danas je povodom parafiranja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom u Briselu, istakao da Nemačka nastavlja da podržava evropski put Srbije.

Štajnmajer je danas u Berlinu razgovarao sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem. No, približavanje Srbije evropskim integracijama nije bilo glavna tema og susreta. Berlin je, kako je kasnije tokom dana posle razgovora sa grčkom ministarkom inostranih poslova Dorom Bakojani, rekao Štajnmajer, zabrinut stanjem na Zapadnom Balkanu s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini i na približavanje 10. decembra kada trojka pod čijim okriljem se vode pregovori o budućem statusu Kosova treba da preda izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

Imajući to u vidu, Štajnmajer se danas usprotivio stavu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da je moguće da se rešenje za Kosovo postigne i posle 10. decembra. Posle razgovora s Jeremićem, Štajnmajer je na kratkoj konferenciji za novinare rekao da "savetuje svima da ulože maksimalne napore da se rešenje za dugoročni status Kosova pronadje do 10. decembra".

"Rešenja koja bi bila doneta posle tog datuma skopčana su s rizikom da neće doprineti stabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Štajnmajer.

Jeremić je prethodno u obraćanju novinarima izrazio uverenje da se trajno rešenje za status Kosova može postići i posle 10. decembra, kada trojka Kontakt grupe koju čine predstavnici EU, Rusije i SAD treba da podnese izveštaj o toku pregovora generalnom sekretaru UN.

Ministar Jeremić je posle razgovora sa Štajnmajerom rekao "da je Srbija zainteresovana za kompromisno rešenje koje bi obezbedilo dugoročnu stabilnost na zapadnom Balkanu", ali da je "protiv toga da se bilo šta radi ishitreno". Istovremeno je Štajnmajeru, koji je izrazio zabrinutost zbog napetosti u BiH, Jeremić pružio uveravanja da je "Srbija odlučna da pomogne da se prevazidju problemi" u ovoj susednoj državi.
XS
SM
MD
LG