Linkovi

Kasim al-Musavi: U Irak se prošlog meseca vratilo još 46 hiljada izbeglica


Irački brigadni general Kasim al-Musavi je saopštio da se u Irak, prema izveštajima sa graničnih prelaza, prošlog meseca vratilo još 46 hiljada izbeglica. Musavi je objasnio da je veliki broj povratnika znak da su američke i iračke snage proteklih meseci uspešno smanjile nasilje, naročito u Bagdadu. Istovremeno, u samoubilačkom napadu automobilom bombom na sedište Kurdske demokratske stranke u Kirkuku, jedna osoba je poginula, a 16 je ranjeno. Šef policije u Basri na juu zemlje je danas izbegao napad bombom postavljenom na put kojim je prolazio njegov konvoj. To je bio drugi pokušaj atentata na general-potpukovnika Abdul-Džalila Halafa u proteklih nekoliko dana.

Kurdska regionalna vlada je saopštila da je potpisala sedam novih ugovora sa stranim kompanijama za eksploataciju nafte i da će svi prihodi – prema iračkom zakonu – biti ravnomerno podeljeni na sve delove zemlje. Kurdska vlada na severu Iraka je usvojila svoj zakon o naftnoj industriji, dok nacionalni parlament i dalje radi na nacrtu takvog zakona koji će regulisati naftnu industriju u celoj zemlji. Irački ministar nafte Husein al-Šahristani je međutim proglasio «nezkonitim» jedan raniji ugovor koji je Kurdska vlada potpisala sa stranom naftnom kompanijom «Hant oil».

Tunčeli : Turski zvaničnici saopštili da su vojnici ubili tri kurdska pobunjenika

Turski zvaničnici su saopštili da su vojnici ubili tri kurdska pobunjenika, među kojima je i jedna žena, u kontranapadu posle pobunjeničkog ubistva jednog turskog vojnika. Vlasti kažu da je okršaj počeo sinoćnjim napadom pobunjenika iz Kurdske radničke partije na jednu vojnu postaju u pokrajini Tunčeli na istoku zemlje. Ta pokrajina je uporište PKK udaljeno oko 600 kilometara od iračke granice. Premijer Kurdske regionalne vlade Nećirvan Barzani je danas u Irbil izjavio da njegova vlada ozbiljno nastoji da pronađe rešenje sukoba i zatražio četvorostrane razgovore u kojima bi učestvovali predstavnici Sjedinjnih Država, Turske, centralne vlade u Bagdadu i regionalne kurdske vlade.

XS
SM
MD
LG