Linkovi

Iran poseduje tri hiljade gasnih centriufuga za obogaćivanje uranijuma


Visoki izraelski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog vesti da je Iran saopštio da ima tri hiljade gasnih centriufuga za obogaćivanje uranijuma. Jedan viši izraelski zvaničnik izjavio da bi direktor međunarodne Agencije za atomsku energiju trebalo da podnese ostavku. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u sredu da iranski naučnici, koji se bave nuklearnom energijom, imju na raspolaganju tri hiljade centrifuga u nuklearnom postrojenju u Natanzu. Stručnjaci tvrde da je taj broj centrifuga dovoljan da se proizvede atomska bomba za oko godinu dana. Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namenjen mirnodopskoj proizvodnji energije, ali su vesti o nuklearnom razvoju povećale tenzije u Izraelu, gde zvaničnici tvrde da je iranski program namenjen proizvodnji nuklearnog oružja. Potpredsednik vlade Šaul Mofaz optužio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da ignoriše iranske nuklearne ambicije – istučući da je došlo vreme da direktor Agencije Mohamed El Baradei podnese ostavku.

Mofaz, koji se u sredu sastao sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs, rekao je da je ElBaradei svesno ignorisao obaveštajne podatke o iranskom nuklearnom programu i da njegova politika predstavlja opasnost po svetski mir. U nedavnom intervjuu za francuski list «Le Mond», zvaničnik Ujedinjenih Nacija izjavio je da on nema dokaze da Iran proizvodi nuklearno oružje i da je, ako je to cilj, potrebno još tri do osam godina da bi proizveo aktivno nuklearno oružje.

Mofaz nije jedini izraelski zvaničnik koji je izrazio uznemirenost zbog iranskih izjava. Govoreći na konferenciji Laburističke partije u sredu, ministar odbrane Ehud Barak rekao je da Izrael mora da prouči vojne opcije za okončanje iranskog nukleranog programa. Izraelski zvaničnici smatraju da su Iranu potrebne oko dve godine da proizvede nuklearno oružje. Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija uveo je do sada dva paketa sankcija Iranu zbog odbijanja da obustavi nuklearni program. Članice Saveta bezbednosti očekuju objavljivanje novog izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju o iranskom nuklearnom programu – koji bi mogao da kao rezultat ima uvođenje trećeg paketa još oštrijih sankcija Teheranu.

XS
SM
MD
LG