Linkovi

Dva miliona dolara otišlo robotičarima univerziteta Karnegi-Melon


Robotska vozila u Americi sve su bolja. Takmičenje za nagradu od dva miliona dolara, obavljeno prošle subote, pokazalo je da su robotičari u stanju da obični automobil sa automatskim menjačem preprave tako da može da samostalno učestvuje u saobraćaju približnom gradskom, a da ne izazovu nikakav udes.

Od 11 vozila koja su se kvalifikovala za trku, šest automobila prevalilo je bez uesa stazu od sto kilometara u gradskoj vožnji, precizno poštujući saobraćajne propise. Luksuzni džip ekipe od 45 robotičara, sa univerziteta Karnegi-Melon, stigao je na cilj za najkraće vreme, vozeći prosečnom brzinom od 22 i po kilometara na sat. Folksvagen ekipe robotičara sa univerziteta Stanford, koji su pre dve godine pobedili u trci u pustinjskim uslovima, stigao je drugi. Pored snalaženja u gustom saobraćaju, sa automobilima koje su vozili ljudi, robotska vozila morala su da prolaze kroz kontrolne punktove po određenom redosledu, iako staza od jednog do drugog punkta bila nije strogo određena.

Trka je održana u jednoj bivšoj vojnoj bazi, u kojoj postoje ulice sa raskrsnicama, semafori, saobraćajni znaci, prostori za parkiranje, pa čak i kratki autoput sa nekoliko traka. Koordinate kontrolnih punktova dostavljene su ekipama neposredno pred početak trke, a ekipe su imale samo pet minuta za ubacivanje tih podataka u kompjutere svojih vozila, dok su im mape ulica bile dostavljene 24 sata ranije. Neki analitičari izrazili su uverenje da će, zahvaljujući ovome, znatno pre sredine ovog veka upravljanje većinom vozila na putevima preuzeti roboti.

XS
SM
MD
LG