Linkovi

Kompozitori i pisci teksta ulepšavaju filmove svojom muzikom


Jedna od najvažnijih saradnji u Holivudu je ona izmedju kompozitora i pisaca teksta s jedne i reditelja s druge strane. Muzika daje ton svakom filmu i pospešuje radnju.

Jedna od klasičnih saradnji te vrste je bila izmedju pevackog dueta Sajmon i Garfankel i reditelja Majka Nikolsa. Muzika u filmu Diplomac, iz 1967.godine, učinila je tumačenje En Benkroft, Dastina Hofmana i Ketrin Ros još više vrednim pamchenja. Pevač Džesi Heris je napisao pesme za film «The Hottest State» reditelja Itana Hoka, snimljen ove godine. Na jednom nedavno održanom holivudskom forumu on je izveo dve pesme iz tog filma.

Ovaj dobitnih Gremija piše i snima sopstvene albume, ali takodje uživa u pisanju muzike za filmove. On kaže da je svaka nova pesma izazov.

«Nastojim da svaka pesma ima svoj smisao. Svaka od njih diktira sopstvena pravila i smer. Smatram da je cilj pronachi taj smer i tek onda napisati pesmu.»

Vili Nelson peva još jednu kompoziciju Džesija Harisa u filmu «The Hottest State, tužnu priču o mladom Teksašaninu u Njujorku, koji doživljava nevolje u odnosu sa jednom lepom pevačicom. Kompozitor i diskografski producent Glen Balard je radio sa rediteljem Robertom Zamekisom na novom filmu Beovulf, zasnovanom na jednoj anglo-saksonskoj bajci. Likovima u tom kompjuterski animiranom filmu glasove su dali Andjelina Džoli, Rej Vinston i Entoni Hopkins. a za njega je bila potrebna izvesna epska muzika.

Kompozitor Balard kaže da je muzika posebno izražajno sredstvo za reditelja i dodaje da pesma ili melodija moraju biti u skladu sa filmom.

«Pesma u filmu mora da pruži zbilja veliki doprinos. U suprotnom ne bi trebalo da bude tu. Muzika mora da priča priču, da pomaže u razviju lika i da doprinosi sceni, a sve to mora da funkcioniše skupa.»

Izazivanje pravog raspoloženja je krupan zadatak. Norveški kantautor Sondre Lerče saradjivao je sa rediteljem Piterom Hedžisom u romantičnoj komediji «Den in Real Life». U tom filmu Stiv Karel igra stručnjaka za bračne odnose koji se bori sa nedaćama kao samohrani otac. Lerče je bilo na setu filma i čak podučavao tu zvezdu kako da svira gitaru. On kaže da ga je inspirisao boravak na lokaciji gde je film sniman.

«Ja sam napisao jednu od originalnih pesama za film u kući gde je sniman, dok su oni snimali u drugoj sobi. Bilo je to neverovatno iskustvo. Za mene je to prisustvo bila vodeća inspiracija.»

Reditelju se pesma pa je iskorišćena u filmu. Kompozitori navode da filmska muzika pruža važnu dimenziju svakom ostvarenju, jer im omogućava da doprinesu razvoju priče i naravno omogućava im pristup publici koja možda inače ne bi čula tu muziku.

XS
SM
MD
LG