Linkovi

Podgorica: Crnogorska policija znala za poternicu za oficirom Ilijom Brčićem


Crnogorska policija je od oktobra prošle godine, kada je Crna Gora zvanično postala punopravni član Interpola, znala da je za oficirom Ilijom Brčićem, koji se još nalazi u ekstradicionom zatvoru u Rimu, raspisana međunarodna potjernica, objavili su mediji u Podgorici.

Pozivajući se na izvor iz Uprave kriminalističke policije, medji koji imaju dobre izvore u policiji, navode da je od formiranja Nacionalnog centralnog biroa Interpola u Podgorici, crnogorska policija imala uvid u Interpolovu bazu potjernicaraspisanih za državljanima Crne Gore, gdje se nalazilo i Brčićevo ime.

"Shodno važećim zakonskim propisima, policija nema pravo da postupa po inostranim potjernicama protiv crnogorskih državljana, jer oni ne mogu biti izručeni drugim državama", kazao je sagovornik iz vrha Uprave policije.

On je podsjetio da prema dosadašnjoj praksi policija u takvim slučajevima zahtijeva međunarodnu pravnu pomoć, odnosno, od države u kojoj se vodio proces zbog počinjenog krivičnog djelog traži ustupanje predmeta nacionalnom pravosuđu.

Ministri odbrane i pravde Boro Vučinić i Miraš Radović kazali su da nisu znali da je za Brčićem raspisana Interpolova potjernica, dok je Državna tužiteljka Vesna Medenica rekla da je za taj slučaj saznala iz medija.

Crnogorsko Ministarstvo pravde nema nikakvih ingerencija u slučaju kapetana bojnog broda Iliju Brčića, jer se sva procedura odvija na relaciji Italija-Hrvatska, kazao je ministar pravde Miraš Radović.

Hrvatsko Ministarstvo pravde raspisalo je, posredstvom Interpola, potjernicu za Brčićem još 2001. godine. Brčić, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhapšen je u nedjelju veče na aerodromu u Rimu, na osnovu naloga za hapšenje hrvatskih vlasti i Interpolove potjernice koje ga terete za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".

Brčić je u Italiju otputovao službeno, kao član zvanične državne delegacije koja je otišla u posjetu Združenoj komandi NATO-a u Napulju.

"Nakon isteka ekstradiocionog pritvora u Rimu, Brčić će biti sproveden na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 15 godina", saopšteno je iz Županijskog suda u Splitu.

Optužnica tereti Brčića da je kao zapovjednik razarača "Pula" naredio granatiranja ostva Brač i Šolta 14. i 15. novembra 1991. godine.

XS
SM
MD
LG