Linkovi

Vojislav Šešelj: Sud nelegalan, antisrpski, falsifikovao genocid


Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je jutros pred Haškim tribunalom da je taj sud "nelegalan i nelegitiman", osnovan "po diktatu SAD" i da je kao "antisrpski" "falsifikovao" genocid nad Muslimanima u Srebrenici. Na početku četvoročasovne izjave, Šešelj je kazao i da mu se sudi zato što je "postao nepodnošljiv Amerikancima i njihovim saveznicima, jer je već 2002. došlo do opasnosti da ja i moja partija oborimo marionetski, izdajnički, mafijaški režim u Beogradu, koji su postavili posle 5. oktobra 2000".

Optuženi je rekao i da je namera SAD da Srbiji "oduzmu Kosovo, a kasnije i Vojvodinu i ko zna šta sve ne". Kao dokaz za "izrazito antisrpsku orijentaciju" Tribunala, on je naveo da je najviše Srba optuženo i da su im izrečene najteže kazne.

"Ovaj sud je dobio zadatak da falsifikuje noviju srpsku istoriju i to čini svojim optužnicama i presudama. Drastičan primer falsifikovanja te novije srpske istorije je proglašavanje da se u Srebrenici desio genocid, izmišljanjem da je tamo pobijeno 7.000-8.000 Muslimana. Istina je, naravno, potpuno drugačija - pronađeno je 2.500 tela, od toga više od 800 Muslimana koji su poginuli od 1992. godine", kazao je Šešelj.

On je tvrdio da je u Srebrenici "streljano oko 1.000 zarobljenika" i da je to "grozan zločin, ali nije genocid".

"Ovde je smišljeno nametnut srpskom narodu žig genocidnosti", ocenio je Šešelj.

Optužnicu je nazvao "krajnje neozbiljnom", a tužioce "pravno nesposobnim".

Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da nijedan dobrovoljac koga je Srpska radikalna stranka uputila na ratište u Hrvatskoj i BiH 1991-93. nije počinio nijedan zločin. Šešelj je tvrdio i da s proleća 1992. nije javno pozivao na proterivanje hrvatskog stanovništva, nego "obećavao proterivanje" kada dođe na vlast.

Potvrđujući navode optužnice da je kao lider SRS okupljao, organizovao i na ratišta slao dobrovoljce Srpskog četničkog pokreta, "srpske četnike", Šešelj je rekao da on može snositi "bar moralnu odgovornost" za sve što su oni uradili tokom rata.

"Nikada nijedan dobrovoljac SRS nije identifikovan da je počinio ratni zločin", kazao je Šešelj, uz opasku da se njemu ne može pripisati odgovornost za ono što su činili pripadnici raznih drugih formacija koje su sebe nazivale "četnicima" i "šešeljevcima".

On je kazao da su od juna 1991. svi dobrovoljci SRS ratovali u sastavu JNA i da su obučavani i opremani u centru u Bubanj Potoku. "Van sastava JNA bili su do tada u istočnoj Slavoniji i ja sam ponosan na njihovu pobedu u Borovom Selu", napomenuo je.

"Ja sam dobrovoljce i druge borce ohrabrivao da pobede u ratu, a ne da čine zločine", kazao je Šešelj, dodajući da su "brojni" njegovi govori u kojima je pozivao dobrovoljce SRS na "viteško ponašanje" prema civilima i zarobljenicima.

U osvrtu na navod optužnice da je javno pozivao na proterivanje hrvatskih civila iz vojvođanskog sela Hrtkovci u maju 1992, Šešelj je naznačio da je ta optužba smišljena "iz političkih razloga", zato što tužioci nisu imali dokaze o konkretnim zločinima u Hrvatskoj i BiH.

"Nije to bilo baš tako. Nisam ja javno pozivao na proterivanje Hrvata, nego sam obećavao proterivanja kada dođem na vlast, jer je Tuđman već bio proterao 250.000 Srba...Ja sam zagovarao retorziju i pozivao sam vlasti Slobodana Miloševića da je sprovede, a ona se tome protivila...a tužilaštvo sada tvrdi da sam ja direktno pozivao na proterivanje i to je falsifikat", rekao je Šešelj.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pozvao je danas Haški tribunal da ga "što žešće" osudi i tako "učini besmrtnom" njegovu "ideologiju srpskog nacionalizma". Lider SRS je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine.

"Ja tražim od vas da me osudite na najžešcu postojeću kaznu, jer što je kazna žešća, moja ideologija će biti besmrtnija... Ja sam se naživeo i sada hoću da svoju ideologiju učinim besmrtnom", kazao je Šešelj, napominjući da mu je žao što ne postoji smrtna kazna i što svoju ideologiju ne može "zapečatiti" ponosnom smrću "kao moj prijatelj Sadam Husein".

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti uzvratio je Šešelju da "neće biti osuđen ili oslobođen zbog njegove ideologije, već na osnovu dokaza koje će izneti optužba i
odbrana". Šešelj je rekao i da se suđenjem u Hagu njegova ideologija neće iskoreniti, već dublje ukoreniti u srpski narod.

"Haški tribunal misli da može osuditi mene i moju nacionalističku ideologiju, a ja se na to moram nasmejati, jer vi ni meni, ni mojoj ideologiji ne možete ništa... Ja mogu uskoro i umreti, ali ću umreti od smeha, smešne optužnice, smešnih zapadnih sila, smešnih SAD i smešnog antisrpskog Tribunala", kazao je optuženi.

Tokom izjave, lider radikala je pojedinačno negirao navode optužnice da je odgovoran za zločine u istočnoj Slavoniji, istočnoj Bosni, Hercegovini, okolini Sarajeva i vojvođanskom selu Hrtkovci. Nedostatak dokaza o njegovoj konkretnoj povezanosti sa zločinima, po Šešelju, tužioci su pokušali da nadomeste primenom koncepta "zajedničkog zločinačkog poduhvata" koji nema osnova u statutu Tribunala i kojim se uvodi kolektivna odgovornost srpskog naroda.

"Svaki Srbin koji je učestovao u ratnim naporima može se proglasiti za učesnika u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i krivično odgovornim, bez obzira da li je uopšte znao za zločine ili im se suprotstavljao... Tu nisu važni počinioci, ni nalogodavci zločina... Od toga do odgovornosti čitavog srpskog naroda samo je jedan korak", podvukao je Šešelj.

Šešelj je završio izjavu, a suđenje će biti nastavljeno 11. decembra iskazom prvog svedoka optužbe Entonija Oberšala koji je sačinio analizu Šešeljeve propagande i njenog uticaja.

XS
SM
MD
LG