Linkovi

Kameron Manter: Modelom Hong Konga mora da se složi Priština a ne SAD


Ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter izjavio je da je veoma ohrabren naporima koje Vlada Srbije i pregovarački tim ulažu u pregovore o statusu Kosova, ali da sa "modelom Hong Konga" mora da se složi zvanična Priština, a ne SAD. Komentarišući predlog Beograda da bi status Kosova trebalo rešavati po modelu Hong Konga i Kine, Manter je rekao da Amerika "nije strana koja treba da bude pitana o om predlogu, već Priština".

"Srpskim zvaničnicima često kažem da njihova ideja treba da bude ona koja će moći da se "proda" drugoj strani, pošto je Priština ta koja treba da zajedno sa Beogradom donese rešenje. Zato krajnji odgovor neće biti šta o tome misli SAD, već Priština", kazao je Manter novinarima u Inđiji.

On je, međutim, naveo da SAD podržava sve napore koje obe strane ulažu kako bi pronašle rešenje "pre 10. decembra". Američki ambasador je još rekao da SAD pozdravljaju parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ocenjujući da to pokazuje poverenje koje Evropa pokazuje prema srpskoj budućnosti.

"Međutim, nagrada za taj potpis biće još više posla za vas i pre nego što dođe do pravog potpisivanja tog sporazuma, treba ostvariti još nekoliko elemenata, među kojima je i saradnja sa Haškim tribunalom", kazao je Manter.

Američki ambasador je danas u Inđiji razgovarao sa predsednikom te opštine Goranom Ješićem o funkcionisanju inđijske lokalne samouprave i najvažnijim projektima koji se sprovode na teritoriji te opštine.

XS
SM
MD
LG