Linkovi

Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto najavila masovne proteste protiv vanrednog stanja


Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto je najavila masovne proteste protiv vanrednog stanja koje je uveo predsednik Pervez Mušaraf. Ona je danas zatražila od predsednika da do 15. ovog meseca vrati Ustav, objavi datum izbora koji bi trebalo da se održe u januaru i povuče se sa položaja komandanta armije. Liderka Pakistanske narodne partije je zatražila od svojih pristalica da se uprkos zabrani okupljanja, u petak okupe na protestnom mitingu u Ravalpindiju. BenatirButo je takođe pozvala pristalice da 13. ovog meseca krenu na protestni marš dug tri stotine kilometara od Lahorea do Islamabada - ako general Mušaraf ne ukine vanredno stanje. Posle njenog saopštenja, policija je pomoću suzavca rasterala oko dve stotine njenih pristalica koje su se okupile ispred parlamenta u Islamabadu. U samom parlamentu, kojim dominira vladajuća stranka, poslanici su glasanjem podržali proglašenje vanrednog stanja.

Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif je osudio uvođenje vanrednog stanja u Pakistanu. U intervjuu za Glas Amerike, Šarif je zatražio od generala Mušarafa da vrati Ustav i smenjene sudije Vrhovnog suda i održi izbore koji su bili zakazani za sredinu januara. Bivši premijer je rekao da se vanredno stanje u suštini svodi na preki sud i apelovao na pakistanski narod da ustane protiv Mušarafa. Podsetimo da je Navaz Šarif bio premijer Pakistana 1999, kada ga jegeneral Mušaraf u vojnom udaru svrgnuo sa vlasti. On je potom bio osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, ali mu je Mušaraf dozvolio da ode u izgnanstvo pod uslovom da se ne vrati u Pakistan najmanje 10 godina.

Borci odani radikalnom islamskom svešteniku muli Fazluli, zauzeli su nove delove pakistanske Doline Svat, preuzevši policijske stanice i kontrolne punktove u nekoliko gradova. Pripadnici paravojnih snaga i policije su predali oružje ekstremistima u poznatim turističkim gradovima Kalamu, Madijanu i Bahreinu. Ekstremisti su juče već zauzeli Matu i Kavazkelu i podigli svoje zastave nad policijskim i vojnim objektima. Očevici javljaju da ekstremisti patrolirau gradovima koje kontrolišu, da stanovnici ne izlaze na ulice i da su škole i fakulteti zatvoreni. Vlada je uputila dve i po hiljade vojnika u Dolinu Svat, da se suprotstave muli Fazluli koji preko lokalne radio stanice poziva u sveti rat protiv Islamabada.

XS
SM
MD
LG