Linkovi

SAD: Federalne rezerve nastoje da pokrenu usporenu ekonomiju


Kao što su mnogi stručnjaci predvidjali, američka centralna banka je smanjila osnovnu kamatnu stopu za četvrtinu procenta. Ta odluka doneta je u jeku porasta cena nafte, krize na tržištu nekretnina i pada vrednosti dolara.

Suočene sa upornim problemima na stambenom i kreditnom tržištu, koji su usporili američku ekonomiju, Federalne ezerve su po drugi put u dva meseca smanjile osnovnu kamatnu stopu koju banke naplaćuju jedna drugoj za pozajmice. Takozvani Komitet za otvoreno tržište Federalnih rezervi, kojim predsedava predsednika Ben Bernanki, smanjio je osnovnu kamatnu stopu za četvrtinu procenta – na 4,5 odsto. Smatra de da to može da da podstrek ekonomiji pošto se smanjuje cena pozajmljivanja novca, a time i poslovne ekspanzije. U obrazloženju. Federalne rezerve su navele da bi povećane cene energije mogle da dovedu do inflacije pošto je cena nafte dostigla rekordni nivo od preko 94 dolara. Medjutim, prema izveštaju Sekretarijata za ekonomiju, stopa rasta u trećem kvartalu je bila viša od očekivane. Evo šta o tome kaže glavni ekonomski savetnik Bele kuće, Edvard Lazier.

“Zaista je interesantno da smo u kvartalu u kojem smo imali probleme na stambenom tržištu i probleme sa kreditima početkom avgusta, ipak ostvarili ekonomski rast od gotovo četiri odsto posle još jednog kvartala sa sličnim rezultatom, rekao je Lazier.”

Posle odluke Federalnih rezervi vrednost akcija je pala, ali se kasnije stabilizovala tako da je Volstrit završio dan u plusu. Analitičari ne očekuju da će Federalne rezerve ponovo smanjiti kamatnu stopu na svom poslednjem sastanku ove godine, u decembru.

XS
SM
MD
LG