Linkovi

Avganistanski predsednik Hamid Karzai proglasio trodnevnu žalost


Avganistanski predsednik Hamid Karzai proglasio je trodnevnu žalost zbog 61 žrtve samoubilačkog napada na grupu parlamentaraca i dece, što je najgori napad u Avganistanu od invazije zapadnih snaga predvodjenih SAD 2001. godine.

Hiljade ožalošćenih se okupilo u džamiji koja se nalazi nedaleko od mesta napada u gradu Novom Baglanu, 150 kilometara severno od Kabula. Karzai je rekao da je šest članova parlamenta poginulo u jučerašnjoj eksploziji i upozorio da bi broj žrtava mogao biti i veći, jer su neki poginuli odneseni sa mesta nesreće, pre nego što su ih zvanični organi evidentirali.

Predsednik, kome se priključila desetina ostalih avganistanskih vodja, organizovao je počasnu stražu koja će pratiti tela šest parlamentaraca do glavnog grada Kabula.U jučerašnjem napadu je poginuo i predstavnik opozicije u parlamentu Said Mustafa Kazimi, a pet civila je ranjeno i smešteno je u bolnicu u Novom Baglanu, rekao je Dr Narmgui. Karzai je naredio istragu o napadu.

"Nema sumnje da se radi o terorističkom napadu", izjavio je Karzai na konferenciji za medije u Kabulu.

On je za napad optužio "neprijatelje mira i bezbednosti", što je fraza koja se često koristi za Talibane i naredio vlastima da sprovedu opsežnu istragu.Napad se desio kada su parlamentarci, koje su dočekala i pozdravila deca iz lokalne škole, bili u poseti fabrici šećera na uglavnom mirnom severu Avganistana. Na snimku televizije AP, koji je načinjen kratko pre eksplozije, mogu se videti djaci, plemenske vodje i vladini zvaničnici kako na ulicama pozdravljaju 18 parlamentaraca, koji su upravo ulazili u fabriku.

Najmanje 42 od ukupno 81 ranjenog lica su djaci, rekao je Muhamed Jusuf Fajez, doktor u glavnoj bolnici u Baglanu. Nekoliko djaka je poginulo.

Na snimku nije zabeležena eksplozija, ali postoji snimak načinjen posle napada, na kome se vide mrtva i ranjena deca kako leže na zemlji, a njihove stvari su svuda okolo bile razbacane.Na snimku se vidi jedan Avganistanac kako drži u rukama glavu, kako je on rekao, bombaša samoubice i uzvikuje:

"Ovo je čovek koji je uništio sve! Ovo je čovek koji nas je ubio".

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a navodni portparol Talibana Zabiulah Muahid je opovrgao umešanost ove militantne grupe u ekploziju.

"Talibani nikad ne napadaju civile", on je rekao.

Talibani obično napadaju avganistanske i medjunarodne snage bezbednosti ili vladine zvaničnike, ali su često i civili koji se nadju u blizini žrtve njihovih akcija. Većina njihovih napada se dešava na jugu ili istoku Avganistana. Talibanski bombaši su u prošlosti ubijali pripadnike lokalnih vlasti, ali nikad nisu odjednom ubili ovoliki broj ljudi u javnosti.

Severni Avganistan, u kome se eksplozija odigrala, je poznat po tenzijama izmedju vodjstva najvećeg tadžikistanskog naroda i ostataka militantne grupe Hezb-i-Islami i njenog vodje u bekstvu Gulbudina Hekmatjara, po nacionalnosti Paštuna, koji se pridružio Talibanima i al-Kaidi u borbi protiv avganistanskih vlasti, iako on negira ove veze.Vašington je ovaj napad nazvao "podlim i kukavičkim".

XS
SM
MD
LG