Linkovi

Banjaluka: Milorad Dodik protiv preglasavanja, Miroslav Lajčak optimista


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se tokom susreta na Jahorini sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom založio za rešenje aktuelne krize u BiH, ali i za otklanjanje bilo kog vida preglasavanja predstavnika Srba u institucijama BiH.

"Verujem da je to moguće i da će svi strahovi i dileme biti otklonjeni zahvaljujući, izmedju ostalog, radu ekspertskih pravnih timova kancelarije visokog predstavnika i RS", rekao je Dodik novinarima posle razgovora s Lajčakom iza zatvorenih vrata. Ako idemo u tom pravcu, rešenja će biti, rekao je Dodik i dodao da do tada treba dati šansu razgovoru, ali da su i dalje potrebne dopune u normativnom delu Lajčakovih odluka od 19. oktobra.

Dodik i Lajčak razgovarali su na Jahorini "iza zatvorenih vrata", a posle susreta Lajčak je na pitanje agencije Srna ima li, posle tog razgovora, razloga za optimizam, odgovorio: "Da, uvek ima razloga za optimizam".

Portparol OHR-a Frane Maroević najavio je da će Lajčak u sredu razgovarati u Briselu s visokim zvaničnicima Evropske unije i generalnim sekretarom NATO-a Jap de Hop Sheferom, koga će izvestiti o aktuelnoj situaciji u BiH i o zaključcima sastanka Saveta za implementaciju mira u BiH održanog prošle sedmice.

Predstavnicima NATO-a i Komiteta EU za politička i bezbedonosna pitanja, Lajčak će potvrditi da medjunarodna zajednica zadržava sve neophodne instrumente za suprotstavljanje destruktivnim tendencijama u BiH i da neće dozvoliti pokušaje narušavanja Dejtonskog sporazuma, kako unutar zemlje, tako i izvan nje, rekao je Maroević.

Ovo je prva Lajčakova poseta Briselu od izbijanja političke krize u BiH izazvane njegovim poslednjim odlukama kojima je nametnuo izmene i dopune Zakona o Savetu ministara BiH i izmenu Poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čime je omogućeno preglasavanje ministara iz RS, što je naišlo na oštru osudu vlasti RS.

Savet za implementaciju mira u BiH podržao je na sastanku u Sarajevu Lajčakove mere, nakon čega je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić podneo ostavku Predsedništvu BiH o kojoj se tročlano Predsedništvo još nije izjasnilo.

Maroević je dodao da će na sastancima sa zvaničnicima Evropske komisije, Lajčak istaći da Mostarska deklaracija, potpisana 28. oktobra, može poslužiti kao polazište za obnovljeni pozitivan angažman vladajućih koalicionih stranaka, ali da su sada potrebni konkretni koraci kako bi pokazali da se radi o ozbiljnim nastojanjima.

Pravni eksperti Vlade RS i predstavnika OHR nisu u ponedeljak na sastanku u Banjaluci uspeli da se dogovore o izmenama poslednjih Lajčakovih odluka, osim da razgovore nastave u sredu, a do tada bi trebalo da razmene pismene zahteve za dopunama Lajčakovih odluka.

XS
SM
MD
LG