Linkovi

Hilari Klinton i Rudi Đulijani i dalje vode u trci za predsedničku nominaciju


Najnovija ispitivanja javnog mnjenja u SAD sadrže dobre vesti za Hilari Klinton i Rudija Djulijanija, koji uživaju najveću popularnost medju pretendentima za predsedničku nominaciju Demokratske, odnosno Republikanske stranke.

Prema anketama koje su sproveli mreža CNN i agencija Galup, kao i magazin “Njuzvik”, Hilari Klinton i Rudi Djulijani su i dalje favoriti u trci za predsedničke nominacije njihovih stranaka. Medju demokratama, senatorka Klinton vodi sa 44 odsto podrške ispred senatora Baraka Obame sa 25 odsto, i bivšeg senatora Džona Edvardsa sa 14 odsto.

Prema anketi Njuzvika, Klinton vodi ispred Obame sa 44 prema 24 odsto podrške. Medju republikancima, trka je nešto ujednačenija. Prema anketi CNN-a, Rudi Djulijani vodi sa 29 odsto podrške ispred bivšeg senatora Freda Tompsona sa 19 odsto, senatora Džona Mekejna sa 16 odsto i bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija sa 11 odsto.

Prema anketi Njuzvika, Djulijani vodi sa 30 odsto podrške ispred Tompsona sa 15 odsto. Ove ankete sprovedene su samo dva meseca pre održavanja prvih primarnih izbora i stranačkih skupova. Demokratski suparnici Hilari Klinton pojačali su svoje napade na nju fokusirajući se na spoljnopolitička potanja.

Senator Obama izjavio je da su prvobitna podrška senatorke Klinton ratu u Iraku i njen nedavni glas u prilog rezoluciji Senata kojom se iranska revolucionarna garda proglašava za terorističku organizaciju - u raskoraku sa raspoloženjem demokrata koji žele da se u odnosima sa Iranom naglasak stavi na diplomatiju.

“Ona je glasala za rat u Iraku, a nedavno i za rezoluciju o Iranu. Opet se čuju ratni doboši, ali ne bi trebalo da se prevarite dvaput.”

Hilari Klinton odbacuje tvrdnju da bi njen glas mogao da doprinese da SAD krenu u rat sa Iranom ističući da će, ukoliko bude izabrana sledeće godine, zalagati za jačanje diplomatskih nastojanja.

“Ne možete da budete lider u svetu ako vas niko ne sledi, a mi moramo da se vratimo liderstvu i da predvodimo sa našim vrednostima, sa moralnim autoritetom - u ime ujedinjavanja sveta.”

Republikanski pretendenti obično zauzimaju agresivniji stav prema Iranu, a neki od njih sugerisali su da bi bili spremni da upotrebe vojnu silu kako bi sprečili iransku vladu da se domogne nuklearnog oružja.

Nacionalna bezbednost se našla u fokusu bitke za nominaciju republikanske stranke što je delom razlog za porast popularnosti Rudija Djulijanija. Ankete ukazuju da Djulijani vodi medju republikancima zahvaljujući svom doprinosu posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

Eksperti se slažu da će spoljnopolitička pitanja biti u centru pažnje tokom kampanje za izbore 2008. Artur Senders predaje političke nauke na univerzitetu Drejk u Ajovi.

“Ovog puta ta pitanja su od ključne važnosti, Rat u Iraku, rat protiv terorizma, Iran i nuklearno oružje su svima pred očima.”

Ankete takodje ukazuju da će pored tih pitanja i stanje ekonomije i zdravstvena zaštita biti važne teme predizborne kampanje.

XS
SM
MD
LG