Linkovi

Najmanje 17 uhapšenih u anti-terorističkoj operaciji u Evropi


U anti-terorističkim operacijama koje su naredili italijanski tužioci uhapšeno je 17 Alžiraca i Tunižana u Italiji, Britaniji, Francuskoj i Portugaliji. Saradnica Glasa Amerike Sabina Kastelfranko izveštava iz Rima:

Tužioci u Milanu naredili su ove anti-terorističke akcije u okviru istrage, koja traje od 2003.godine. Italijanska policija je saopštila da je za osumnjičenim islamskim ekstremistima izdato bar 20 poternica. Policija navodi da je operacija sprovedena u četiri evropske zemlje - Italiji, Britaniji, Francuskoj i Portugalu.

Svi uhapšeni su Tunižani i Alžirci, za koje se veruje da su organizovali salafističke džihadske militantne ćelije. Policajci koji su obavili hapšenja kažu da su otkrili i zaplenili priručnike al Kaide za proizvodnju eksploziva, otrov i instrukcije o tome kako se vodi gerilski rat.

Ministar unutrašnjih poslova Italije, Djuliano Amato, izrazio je zadovoljstvo zbog hapšenja i rekao da je to bilo još jedno od nastojanja da se razbiju islamističke terorističke mreže koja operišu u Evropi.

Amato je izjavio da je tih ćelija bilo i da ih još ima u Italiji, a da mi je glavni cilj da regrutuju, obučavaju i snabdevaju sredstvima ekstremiste u Iraku i Avganistanu. On je dodao da je pomenuta operacija bila primer bliske saradnje izmedju policijskih snaga u nekoliko evropskih zemalja.

Ministar Amato je istakao da terorističke mreže ne znaju za granice i da su bile u stanju da organizuju svoje operacije zahvaljujući tome što su prisutne u nekoliko zemalja. On je dodao da evropske vlasti takodje moraju da reaguju kao mreža, da sežu van sopstvenih granica, kao što to čine islamisticcke mreže.

Policija je saopštila da su racije sprovedene u četiri različita severno italijanska grada kao i u Britaniji i Portugalu.

Takodje su izdate dve poternice u Francuskoj. Uhapšeni su optuženi za ilegalno useljavanje, falsifikovanje ličnih dokumenata i sakrivanje osoba koje se traže zbog terorističke aktivnosti.

XS
SM
MD
LG