Linkovi

Demontaža severnokorejskih nuklearnih postrojenja odvija se po planu


Visoki izaslanik SAD je posle vikenda provedenog u Severnoj Koreji izjavio da tamošnje vlasti saradjuju u procesu onesposobljavanja nuklearnih postrojenja te zemlje. Ta akcija je deo šireg diplomatskog nastojanja za konačno onesposobljavanje Severne Koreje da proizvodi nuklearno oružje.

Visoki izaslanik američkog Državnog sekretarijata Sung Kim, koji je nadgledao početak zatvaranja nekoliko većih nuklearnih postrojenja, kaže da se proces odvija po planu.

Kim je dao izjavu danas u Seulu, pošto je kao predvodnik tima američkih stručnjaka, pošto je neko vreme u Severnoj Koreji nadgledao taj proces. Kim kaže da je za sada sve u redu.

«Mislim da smo dobro počeli i nadam se da će ova faza onesposobljavanja nuklearnih postrojenja biti završena do 31. decembra.»

Kim je dodao da je njegov tim nadgledao aktivnosti onesposobljavanja u Jongbjonu i u nekoliko drugih postrojenja.

Severna Koreja je u oktobru prošle godine prvi put testirala nuklearno oružje, uprkos protivljenjima globalne zajednice i suprotno međunarodnim dogovorima.

Međutim, sada je Severna Koreja preduzela prve korake ka primeni sporazuma potpisanog sa nekoliko zemalja, čiji je glavni cilj stopiranje proizvodnje nuklearnog oružja u toj zemlji.

Pjongjang je pre nekoliko meseci ugasio svoju nuklearnu elektranu u Jongbjonu u zamenu za pomoć u energentima, koja joj je obećana u razgovorima sa Kinom, Japanom, Rusijom, Južnom Korejom i SAD.

Diplomate opisuju «onesposobljavanje» kao proces posle koga bi svako ponovno pokretanje nuklearnih aktivnosti bilo skupo i dugotrajno. Oni dodaju da je ovo samo prvi deo plana da se potpuno demontiraju pomenuta postrojenja– o čemu će se razgovarati iduće godine.

Sung Kim je rekao da su zvaničnici Severne Koreje bili veoma spremni na saradnju, ali da do sada nije primio detalje planiranog severnokorejskog saopštenja o svim nuklearnim postrojenjima u zemlji.

Prema drugoj fazi sporazuma 6 zemalja, osiromašenoj Severnoj Koreji biće isporučena dodatna pomoć u energiji ukoliko obelodani lokacije svih nuklearnih postrojenja i potom ih potpuno onesposobi.

Očekuje se da će kina uskoro sazvati sledeću rundu razgovora 6 zemalja o tome, koja će se održati u Pekingu.

Ukoliko potpuno obustavi svoj nuklearni program, Severna Koreja bi mogla da profitira i između ostalog, normalizuje odnose sa SAD.

Portparol američkog državnog sekretarijata je u Vašingtonu potvrdio da je započet dugotrajni proces uklanjanja Severne Koreje sa spiska zemalja koje finansiraju terorističke aktivnosti, što bi moglo da predstavlja prvi korak u normalizaciji odnosa sa Pjogjangom.

XS
SM
MD
LG