Linkovi

Odbor za pravosuđe američkog Senata prihvatio nominaciju Mjukejzija


Odbor za pravosudje američkog Senata odobrio je nominaciju kandidata predsednika Buša, Majkla Mjukejsija, za novog sekretara za pravosuđe, ali su neke demokrate izrazile zabrinutost što je Mjukejsi odbio da tehniku ispitivanja zatvorenika poznatu kao simulacija davljenja izjednači sa mučenjem.

Bela kuća je smesta pozdravila glasanje u senatskom Odboru za pravosudje, navodeći u pismenom saopštenju da je Majkl Mjukejsi jasno pokazao da će biti izuzetan sekretar za pravosudje. Kad je predsednik u septembru nominovao tog penzionisanog federalnog sudiju da bude na čelu Sekretarijata za pravosudje izgledalo je da će ta nominacija biti lako potvrdjena.

Medjutim, tokom pretresa u pomenutom odboru Mjukejsi nije hteo da kaže da li tehnika ispitivanja pritvorenika kojom se simulira davljenje predstavlja mučenje i da je prema tome ilegalna. To je dalo razlog grupi od osmoro demokrata, članova tog panela da se usprotive Mjukejsijevoj nominaciji.

Republikanci su isticali da je Mjukejsi poslao odboru pismo u kojem je naveo da je simulacija davljenja «odvratna» i obećao da će proučiti legalnost tog pitanja ako njegova nominacija bude potvrdjena. Senator Orin Heč , republikanac iz Jute , napao je Mjukejsijeve kritičare iz Demokratske stranke zbog pokušaja da izvrše pritisak na kandidata po pitanju koje tek treba u potpunosti da razmotri.

«To je politizovanje Sekretarijata za pravosudje – zahtevati od sudije Mjukejsija da zauzme politički ispravan stav o simuliranom davljenju pre no što prodje kroz adekvatni pravni proces kako bi analizirao to pitanje.»

Medjutim, senator Ted Kenedi, demokrata iz Masačusetsa, rekao je da je simulacija davljenja ilegalna:

«To je ilegalno u skladu sa Zakonom o tretmanu pritvorenika, kojim se zabranjuje surov, nehumani ili degradirajući tretman. Time se krši ustav.»

Dvoje demokrata - senator Čarls Šumer iz Njujorka i Dajen Fajnstajn iz Kalifornije – glasali su sa republikancima za podršku Mjukejsiju, pošto im je on pružio uveravanja da će podržati zakon kojim se simulacija davljenja proglašava ilegalnom, ukoliko zakonodavci takav zakon donesu.

Simulacija davljenja je osudjena kao mučenje od strane grupa za zaštitu ljudskih prava i Sjedinjene Države su sudile jednom japanskom vojniku za ratne zločine, zato što je primenjivao tu tehniku na civilima, tokom Drugog svetskog rata. Američka vojska je zabranila tu praksu, ali grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je Centralna obaveštajna agencija u proteklim godinama ipak pribegavala simuliranom davljenju u ispitivanjima osumnjičenih za terorizam.

XS
SM
MD
LG