Linkovi

Počela realizacija Programa državnog partnerstva Crne Gore i američke države Mejn


Otvaranjem trodnevnog seminara za pripadnike crnogorske Vojske o organizaciji Nacionalne garde američke države Mejn i funkcionisanju njenih planinskih pješadijskih jedinica, zvanično je počela realizacija Programa državnog partnerstva između Crne Gore i te američke države.

Sjedinjene Američke Države će, kroz sporazum sa Crnom Gorom koji je u pripremi, izdvojiti sredstva za uništavanje preostalog oružja i municije koje nije obuhvaćeno MONDEM programom, najavio je danas ministar odbrane Boro Vučinić.

“Tim sporazumom SAD će pružiti značajnu finansijsku podršku i stručnu pomoć da se ovaj veliki problem za Crnu Goru riješi”, kazao je Vučinić.

Vučinić je naglasio da je Crna Gora “iskreno opredijeljena" da postane član evroatlanske zajednice država, a da su izgradnja i jačanje VCG dio procesa priključenja toj grupi.

Ambasador SAD u Crnoj Gori Roderik Mur kazao je da je današnji seminar “Taktika i tehnike malih pješadijskih jedinica” prekretnica u “sve važnijim i snažnijim” vojnim vezama Crne Gore i države Mejn.

“Snažno podržavam ovakva državna partnerstva. Tokom karijere imao sam priliku da saznam koliko su ona bila uspješna u jačanju vojnih odnosa moje zemlje i novih demokratije Evrope, kao i koliko im je ta saradnja pomogla da se pripreme za ulazak u NATO”, kazao je Mur.

Prema njegovim riječima, seminarom se otvara i novo poglavlje u odnosu dvije zemlje na polju biznisa, kulture, policije i lokalne samouprave.

Komandant Nacionalne garde Mejna Džon Libi kazao je da su sličnosti Crne Gore i Mejna i u veličini i sastavu armije, što olakšava saradnju.

“Vaša interakcija i vizija budućnosti ove obuke doprinijeće uspjehu ovog programa, što će se pokazati u ovoj zemlji”, poručio je Libi prisutnim vojnicima.

Načelnik Generalštaba VCG Jovan Lakčević kazao je da su prioriteti u izgradnji VCG edukacija, opremanje, zajednički treninzi i obuka, a današnji seminar je drugi od 19 takvih predviđenih aktivnosti.

“Među aktivnostima su planiranje, trening protiv terorističkih jedinica, operacije očuvanja mira, školovanje podoficira, taktika i tehnike pješadijskih jedinica, sagledavanje obaveza vojne policije, logistička podrška”, zaključio je Lakčević.

Lakčević kazao je da će VCG sa svojim partnerima učestvovati u očuvanju mira i izvršavanju svih zadataka na unutrašnjem planu.

XS
SM
MD
LG