Linkovi

Eni Libovic, fotograf u čijem su fokusu svetski lideri, holivudske i rok zvezde


U izdanju Profili Amerikanaca koji svojim mišljenjem i delom utiču na naše viđenje sveta, ove nedelje vam predstavljamo Eni Libovic, fotografa u čijem su fokusu svetski lideri, holivudske i rok zvezde. Libovic, koja ima 58 godina, se smatra za najpoznatijeg fotografa portreta svoje generacije.

Tokom izložbe fotografija pod nazivom «Život jednog fotografa» umuzeju Korkoran u Vašingtonu, Eni Libovic je novinarima jasno stavila do znanja da je posao koji obavlja više od 35 godina i dalje uzbuđuje. Njeni najpoznatiji radovi su objavljeni na naslovnim stranama mnogih magazina, među kojima su Rolling Stone muzički magazin za koji je radila od 1970. do 1983. kada je prešla u Vanity Fair gde je još uvek zaposlena. Poznati portret trudne glumice Demi Mur koja na sebi nije imala ništa osim dijamantskog prstena i minđuša je izazvao kontroverzne reakcije pošto je objavljen na naslovnoj strani Vanity Fair-a.

«Bilo je pitanje kako fotografisati trudnu Demi Mur. Pokušali smo nekako da prikrijemo tu činjenicu slikajući je izbliza i oblačeći je u široke haljine. Ali onda sam ja rekla «zašto te ne bi fotografisali bez odeće? Samo za tebe». Kad smo završili slikanje, pitala sam «misliš da bi mogli da objavimo ove fotografije na naslovnoj strani?» Za nas to nije predstavljalo ništa senzacionalno i kontroverzno i nismo uopšte bili spremni na svu pažnju koju smo dobili kasnije.»

Portret Demi Mur je napravljen u studiju, ali Libovic kaže da više voli da fotografiše ljude u njihovom okruženju kako rade stvari koje inače rade. Odlični primeri iz njene kolekcije su fotografija Bila Gejtsa kako u svojoj kući sedi za kompjuterom ili portret mladog predsednika Klintona naslonjenog na ivicu radnog stola u Beloj Kući.

Iako Eni Libovic kaže da nije novinar, u knjizi i na izložbi «Život jednog fotografa» mogu se videti neki radovi koji su jasan primer reportaže – slike iz 1995. sa suđenja O.J. Simpsonu, ruševine Svetskog trgovinskog centra posle terorističkog napada 2001. i fotografije iz ratnog Sarajeva iz 1993. godine.

«Nisam bila sigurna da li da uvrstim fotografije iz Sarajeva u knjigu i izložbu, pogotovo zbog svih drugih stvari koje se trenutno događaju u svetu. Nisam htela da izgleda kao da se hvalim «vidite, ja sam bila u ratu i slikala sam ovo!» Ali radi se o tome što jesam bila u ratu i slikala to. Otišla sam tamo kao fotograf Vanity Fair-a, zbog čega su me nekoliko fotografa iz poznatih foto-agencija pitali šta ja tu radim. Ali, među njima je bio jedan fotograf koji je rekao 'drago nam je što si ovde, uradi sve što možeš'».

Jedna od slika iz tog vremena je crno-bela fotografija bicikla koji leži na ulici i crna mrlja u obliku luka pored njega.

«Mina je eksplodirala ispred kola u kojima sam bila i ubila dečaka na biciklu koji je bio tačno ispred mene. Stavili smo ga u kola, ali je preminuo na putu ka bolnici.»

Libovic kaže da je posle 35 godina rada nemoguće ne razmišljati kao fotograf, čak i u opasnim situacijama i dodaje da je fotografija bicikla rezultat «mnogo, mnogo godina treninga i rada sa 35-icom».

«Studirala sam rad Roberta Frenka i Kartijea Bresona koji kadar za fotografiju vide kao ram za sliku. I to je nešto što nikada ne možete da isključite, kad jednom počnete da gledate stvari na taj način, konstantno pravite slike u glavi. Jedina razlika je da li ćete zapravo da uzmete fotoaparat i da napravite sliku.»

Libovic je otišla u Sarajevo kako bi se pridružila svojoj partnerki, spisateljici Suzan Sontag, sa kojom je bila u vezi 15 godina. Sontag je umrla 2004. od posledica raka što je i inspirisalo Libovic da izda privatnu kolekciju fotografija u knjizi «Život jednog fotografa».

«Počela sam da sastavljam knjigu fotografija u znak sećanja na Suzan i kad sam pregledala sve što sam napravila između 1990. i 2005. bila sam veoma srećna što imam toliko fotografija koje opisuju moj čitav život».

U knjizi su objavljene mnoge fotografije Suzan Sontag, kao i slike roditelja, rođaka, ćerki i dalje porodice Eni Libovic tokom proteklih 15 godina. Za to vreme, otac Eni Libovic je umro, a ona je dobila 3 ćerke. Libovic kaže da je ponosna na svoj rad ali da više ne želi da stavlja svoj privatni život pred oči javnosti, već da želi da se fokusira na portrete i da ih još više usavrši. Eni Libovic trenutno radi na portretima američkih folk pevača, čije će se fotografije pojaviti u novembarskom broju časopisa Vanity Fair.

XS
SM
MD
LG