Linkovi

Lajčak očekuje dogovor pravnih eksperata Republike Srpske i OHR


Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjaluci da očekuje da će pravni stručnjaci iz Republike Srpske i OHR uspeti da pronađu odgovarajuće rešenje u vezi sa novonastalom situacijom povodom njegovih nametnutih mera.

Lajčak je to rekao novinarima pre početka rada okruglog stola u organizaciji udruženja građana "Grad" na kojem se razgovara o aktulenoj političkoj situacii u BiH. Pravni tim RS i pravni eksperti OHR nastavljaju razgovore na kojima bi trebalo da pokušaju da dođu do rešenja u vezi sa pravnim tumačenjem Lajčakovih mera koje se odnose na promenu načina odlučivanja u Savetu ministara i parlamentu BiH. Lajčak neće prisustvovati tom sastanku, rečeno je u OHR.

Izborna komisija završila proveru kandidata za predsednika RS

Centralna izborna komisija BiH završila je postupak provere kandidata za učešće na prevremenim izborima za predsednika Republike Srpske i potvrdila devet kandidata političkih stranaka i jednog nezavisnog kandidata.

Kako se navodi u saopštenju CIK-a, kandidature su odobrene Slobodanu Popoviću iz Socijaldemokratske partije BiH, Rajku Kuzmanoviću iz Saveza nezavisnih socijaldemkrata , Nedžadu Deliću iz Demokratske stranke invalida BiH i Krsti Jandriću iz Narodne demokratske stranke.

Proveru su prošli i Nikola Lazarević iz Evropske ekološke stranke E-5, nezavisni kandidat Dragan Djokanović, Anton Josipović iz Narodne stranke radom za boljitak, Mladen Ivanić iz Partije demokratskog progresa, Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke i Mirko Blagojević iz Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj".

Imena potvrđenih kandidata naći će se na glasačkom listiću za prevremene predsedničke izbore 9. decembra.

XS
SM
MD
LG