Linkovi

Albert Roan: Pregovori o statusu Kosova ne mogu ništa da donesu


Zamenik posrednika Ujedinjenih nacija za Kosovo, austrijski diplomata Albert Roan danas je ocenio da pregovori o statusu Kosova, koji su jutros nastavljeni u Beču, ne mogu da donesu nikakav rezultat.

U razgovoru za Nemački radio Kultura Roan je istovremeno izrazio nadu da će tokom pregovaračkog procesa pod okriljem "trojke" i malobrojne preostale zemlje u Evropskoj unji koje se još protive priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova shvatiti da kompromisnog rešenja ne može da bude.

"Pregovori o statusu Kosova ne mogu ništa da donesu jer je Srbija jasno rekla da ne prihvata nezavisnost Kosova, dok je Priština jasno istakla da prihvata samo nezavisnost. Bilo bi naivno očekivati da može da dođe do promene", rekao je Roan koji je u ranijim pregovorima bio zamenik UN-posrednika Martija Ahtisarija.

Austrijski diplomata je ocenio da je za slučaj da Kosovo jednostrano prizna nezavisnost "opasnost od većeg oružanog sukoba mala, ali da se mora računati sa manjim akcijama na severu Kosova i na jugu Srbije". Pri tome sve zavisi od toga "da li će se Beograd ponašati barem delimično razumno ili će potpaljivati kao sada u Bosni".

Roan je rekao da "samo još mali broj država članica EU neće da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova" i izrazio uverenje da će do kraja pregovaračkog procesa pod okriljem "trojke" "i one shvatiti da zahtev da se sporazumno rešenje postigne pregovorima ne može da bude ostvaren, iako to svi žele". Kao pouku iz dosadašnjih pregovora o budućem statusu Kosova, Roan je naveo spoznaju "da se ovakav politički sukob ne može rešiti ukoliko ne postoji makar minimum političke volje, koja u slučaju Kosova nedostaje".

"Međunarodna zajednica ima tada dve mogućnosti - ili da sukob ostavi nerešen ili da ga okonča rešenjem koje će biti nametnuto obema stranama i sa kojim eventualno jedna strana neće biti saglasna", rekao je Roan.

XS
SM
MD
LG