Linkovi

Talibanski pobunjenici zaposeli treću oblast u zapadnom Avganistanu


Talibanski pobunjenici su zaposeli treću oblast u zapadnom Avganistanu, rekli su danas lokalni zvaničnici, dovodeći u pitanje tvrdnje zapadnih zemalja da su pobunjenici nespremni da sprovedu velike vojne akcije.

Talibanski ekstremisti su pre dve godine započeli ponovo borbe kako bi oborili prozapadnjačku avganistansku vladu i proterali 50.000 stranih vojnika, proširujući svoje operacije i izvan južne oblasti Paštun, gde se nalazi njihovo uporište.

Zapadne snage su rekle da je porast talibanskih samoubilačkih bombaških napada posledica pretrpljenih gubitaka u borbama sa vladinim snagama. Međutim, prošle nedelje su talibani zaposeli tri oblasti u zapadnoj provinciji Farah, koja se graniči sa Iranom, primoravši lako naoružanu avganistansku policiju da se povuče i provocirajući avganistanske i zapadne snage da povrate izgubljenu teritoriju.

Najpre su talibanski pobunjenici pre nedelju dana zauzeli Gulistan, oblast u provinciji Farah, a onda su prošle srede zauzeli susednu oblast Bakvu. U nedelju su pobunjenici zauzeli Kak-e Sefid bez borbe. Talibanske snage su se grupisale oko Kak-e Sefida nekoliko dana, rekli su zapadni bezbednosni izvori.

Pobunjenici u Farahu su dobijali oružje preko vodećeg talibanskog ogranka, stacioniranog nedaleko od iranske granice, rekao je ovaj zapadni bezbednosni izvor, koji je zahtevao da ostane anoniman.

"Ima mnogo Iranaca i Pakistanaca koji se bore u redovima avganistanskih talibana", rekao je za Rojters komandant policije iz provincije Farah Abdulrahman Sarjang.

Lokalno stanovništvo se žalilo da NATO trupe, predvođene italijanskim vojnim snagama, nisu pomogle avganistanskim snagama da povrate teritorije koje su osvojili pobunjenici. Nizak moral pripadnika avganistanskih policijskih snaga je doveo do toga da je prošle nedelje u Farahu više od 38 oficira prešlo u redove talibana, a oni koji su ostali nisu imali volje ili nisu bili sposobni da se bore, rekli su bezbednosni analitičari.

Što duže traju borbe u Avganistanu, to nezadovoljstvo među stanovnicima ove zemlje više raste, jer njihova vlada i zapadne zemlje nisu obezbedile sigurnost, šest godina pošto su avganistanske i američke snage svrgnule 2001. godine talibane, jer nisu hteli da predaju vođe Al-Kaide posle napada 11. septembra.

XS
SM
MD
LG