Linkovi

Sjedinjene Američke Sržave odložile pregovore o odbrani sa Pakistanom


Zbog proglašenja vanrednog stanja u Pakistanu SAD su odložile redovne godišnje bilateralne pregovore o saradnji u oblasti odbrane sa tom zemljom, saopštio je Pentagon. Američki ministar odbrane Robert Gejts, koji se nalazi u poseti Kini, je nazvao "uznemirujuće" poslednje događaje u Pakistanu, od kada je predsednik Pervez Mušaraf proglasio vanredno stanje, suspendovao ustav i ograničio medije.

Mušaraf je obrazložio svoj potez rastućim napadima ekstremista ali mnogi smatraju da je to uradio da bi preduhitrio vrhovni sud da poništi njegovu pobedu na prošlomesečnim predsedničkim izborima. Godišnji pregovori u oblasti odbrane SAD i Pakistana trebalo je da se održe u Islamabadu 6. i 7. novembra, rekao je Gejtsov sekretar za štampu Dzef Morel novinarima koji prate ministra na putu u Kinu. SAD su takođe rekle da će ponovo razmotriti pomoć koju daju Pakistanu. Međutim, Gejts je ipak dodao da će Vašington "voditi računa da ne učini ništa što bi podrilo tekuću borbu protiv terorizma" .

"Pakistan je zemlja od velikog strateškog značaja za SAD i ključni partner u ratu protiv terorizma. Međutim, akcije u poslednja 72 sata su vrlo uzmemiravajuće", rekao je Gejts na konferenciji za štampu sa svojim kineskim kolegom.

XS
SM
MD
LG