Linkovi

Nikola Sarkozi krenuo u prijateljsku zvaničnu posetu Vašingtonu


Predsednik Francuske Nikola Sarkozi će u utorak uveče večerati sa predsednikom Bušom, da bi sutradan nastavili razgovore u Maunt Vernonu, na imanju prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona. Predviđeno je da se Sarkozi obrati Kongresu u sredu.

Poseta francuskog predsednika Sjedinjenim Američkim Državama označava poboljšanje u odnosima dve zemlje, koji su bili znatno pogoršani neslaganjima oko rata u Iraku, u vreme vladavine Žak Širaka. Od kada je Nikola Sarkozi, neskriveni pristalica SAD došao na vlast, Francuska je bliža američkim gledištima po pitanjima Izraela i iranskog nuklearnog programa.

Profesor političkih nauka na američkom Univerzitetu u Parizu, Stiven Ekovič, kaže da je Sarkozijev stil upravljanja označio još jednu promenu.

«Nikola Sarkozi je vrlo amerikanizovan. Njegov stil, njegova kampanja i način na koji upravlja zemljom bliži američkom od stila prethodnih francuskih predsednika.»

Ekovič veruje da bi Francuska pod Sarkozijem mogla da ima povlašćeni položaj među američkim partnerima, na sličan način na koji je imala Velika Britanija pod premijerom Tonijem Blerom.

Ali Kristofer Čivis, naučni saradnik francuskog Instituta za međunarodne odnose, u Parizu, kaže da je suština i dalje nejasna, iako se ton bilateralnih odnosa promenio. On smatra da bi test za to mogli da budu odnosi unutar NATO-a.

«Postoji jedna ključna, čak očigledna stvar pomoću koje bi Sarkozi mogao da pokaže da pruža punu podršku NATO-u i prijateljskim francusko-američkim i evropskim odnosima, a to je da pošalje dodatne trupe u Avganistan, s obzirom da NATO ima manjak trupa u toj zemlji.»

Predsednik Buš i predsednik Sarkozi će između ostalog razgovarati i o Avganistanu. Američki predsednik će krajem nedelje biti domaćin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, lideru još jedne evropske zemlje sa kojom SAD imaju vidno poboljšane odnose.

XS
SM
MD
LG