Linkovi

Godišnji izveštaj Evropske komisije o progresu Zapadnog Balkana


Godišnji izveštaj Evropske komisije o progresu država Zapadnog Balkana u intergaciji u evropske sturkture, nije poštedeo nikoga iz balkanskog društva koje se smatra potencijalnim kandidatima za evropsko članstvo. Među najlošijim ocenama za ukupne reforme su one date Srbiji, koja, zajedno sa BiH, usporenog kretanja napred, lagano klizi prema nacionalizmu, upozorava izveštaj Evropske komisije koji će biti objavljen sutra u Briselu.

Uprkos činjenici da su demkratske snage uspjele da izbore pobedu na parlamentranim izborima i formiraju vladu opredeljenu reformama, partije ekstremističkog predznaka, kao i nacionalistička retorika svojom snagom utiču na opštu političku klimu, upozorava izveštaj Evropske komisije, baveći se ocenom političke klime u Srbiji. Godišnji dokumenat Komisije, koji je osnova za politiku evropskog partnerstva za naredni period, i koji će se zvanično objaviti sutra u Briselu, ne štedi Beograd u dve iznimno važne tačke- aktuelnim pregovorima o budućnosti Kosova i sadadnji sa Hagom.

Kada je reč o statusu Kosova, dokumenat kaže da Srbija treba da pokaže konstruktivniji pristup pregovorima o iznalaženju komromisnog rešenja, dok puna saradnja sa Haškim sudom ostaje ključni preduslov potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Pored ovoga, upire se prstom i na činjeni, da još nisu usvojeni svi zakoni koji bi trebali da obezbjede punu reformu pravosuđa.

Kada je ekonomija u pitanju, konstatuje se kako je privreda u Srbiji u rastu, otvara se tržište i napreduje saradnja sa susedima, dok i dalje ostaje problem visoke nezaposlenosti. Strukturne reforme su spore i ukupni rezultati nove, pro-evropske i pro-reformske vlade su polovični, ukazuje izvestaj Evropske komisije. I pored određenih rezultata u njegovom suzbijanju, organizovani kruiminal i dalje ostaje jedan od problema, upozorava izveštaj, te ukazuje da ni tu nema dovoljnog zakonskog okvira, a gde postoje zakoni, oni se ne provode u dovoljnoj meri.

Loši rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala su zajednička karakteristika svih država Zapadnog Balkana koje čekaju pred evropskim vratima- država koje sve redom, sa izuzetkom Hrvatske, beleže ozbiljne minuse u provođenju reformi i usvajanju evropskih stadarda moderne države, sposobne da bude članica Unije. A upravo perspektiva članstva, ukazuje izveštaj Evropske komisije, trebala bi da bude sada važnija nego ikada ranije-da pomogne državama da prebrode krize, slabosti i izazove, te upozorava da je naredna godina ključna za konsolidaciju procesa tranzicije Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG