Linkovi

Rajs i Abas izrazili optimizam posle sastanka na Zapadnoj obali


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da su je razgovori sa izraelskim i palestinskim liderima uverili da obe strane žele da skorašnja bliskoistočna mirovna konferencija bude uspešna.

Kondoliza Rajs i palestinski predsednik Mahmud Abas sastali su se već desetak puta ove godine, ali nikada do sada nisu izrazili toliki optimiam kao posle najnovijeg razgovora. Rajsova je juče razgovarala i sa izraelskim liderima. Posle razgovora u Ramali ona je izjavila da izraelski i palestinski pregovarači po svemu sudeći približavaju stavove, što povećava šanse za uspeh mirovnog samita, koji bi pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država trebalo da se održi kasnije ovog meseca u Anapolisu, u državi Merilend.

”Duboko sam impresionirana ozbiljnošću obe strane. Sinoć sam bila impresionirana veoma jasnom porukom izraelskog premijera Ehuda Olmerta, da on vidi konferenciju u Anapolisu kao lansirnu rampu za početak pregovora o svim važnim pitanjima, i ja veoma toplo pozdravljam pozitivnu reakciju predsednika Abasa na ono što je sinoć čuo.“

Govoreći na sinoćnjem skupu jednog bliskoistočnog foruma, premijer Olmert je izrazio uverenje u mogućnost ostvarenja istinskog napretka ka uspostavljanju palestinske države, tokom preostale godine trajanja Bušove administracije. Izraelske agencije izveštavaju da premijer Olmert takođe razmatra mogućnost oslobađanja do dve hiljade palestinskih zatvorenika, pre početka konferencije u Anapolisu, što su ga palestinski lideri pozvali da učini.
Tokom zajedničkog susreta sa novinarima, u Ramali, predsednik Abas je rekao kako je ohrabren tim vestima.

Palestinski predsednik je rekao da ohrabrujući koraci američke i izraelske administracije podstiču njegov optimizam da će, uprkos tome što predstoje teški pregovori, Palestinci jednoga dana živeti nezavisno, uz granicu sa Izraelom. Njegovi saradnici kažu da je palestinska strana primila uveravanja američkih diplomata da će sva, takozvana pitanja definitivnog statusa - Jerusalim, izbeglice i granice - biti tema pregovora koji bi mogli da uslede posle konferencije u Anapolisu.

U svojim jučerašnjim izjavama, premijer Ehud Olmert rekao je da je Izrael spreman da ispuni obaveze predviđene takozvanom ”mapom za mir,“ kojom se od Izraela traži da obustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali, ali je dodao da i Palestinci moraju da ispune svoje obaveze, kao što je obustavljanje napada na Izrael.

XS
SM
MD
LG