Linkovi

Trka za nominaciju predsedničkog kandidata Demokratske stranke


Trka za nominaciju predsedničkog kandidata Demokratske stranke, na američkim predsedničkim izborima, se zahuktava. Rivali Hilari Klinton počeli su energičnije da nastoje da smanje prednost koju je stekla u anketama popularnosti.

Poslednja debata demokratskih kandidata najavila je promenu taktike među rivalima Hilari Klinton, koji sada pokušavaju da smanje njeno ođstvo. Najbolje plasirani među njima, senator iz Ilinoisa, Barak Obama i bivši senator Džon Edvards, doveli su u pitanje njena gledišta o Iranu, ratu u Iraku i ilegalnoj imigraciji, nastojeći da je prikažu kao osobu koja izbegava odgovore i kojoj se ne može pokloniti poverenje. Senator Obama rekao je da je Hilari Klinton postala kandidat protiv koga bi republikanci rado da se takmiče, iduće godine:

”Deo razloga zbog koga su republikanci opsednuti tobom Hilari je to što bi za njih to bila vrlo lagodna borba.“

U jednom trenutku debate izgledalo je da senatorka Klinton podržava predlog u državi Njujork da se ilegalnim imigrantima dozvoli da dobijaju vozačke dozvole, dok je u sledećem izjavila da to ne podržava. Džon Edvards je rekao da bi je njeni dvosmisleni odgovori učinili podložnom napadima republikanaca:

”Oni možda priželjkuju da se takmiče protiv vas pa zato toliko govore o vama. Amerika traži predsednika koji će govoriti isto, koji će biti dosledan i iskren prema njima.“

Hilari Klinton smatra napade od strane republikanaca za posebnu čast i namerava da se time diči na glavnim izborima iduće godine, ako osvoji nominaciju Demokratske stranke:

”To što sam neprestana opsesija za republikance jasno pokazuje da oni očigledno smatraju da efikasno iznosim šta ću raditi kao predsednik.“

Ali, uprkos prvom mestu u anketama popularnosti, Hilari Klinton nosi prilično težak politički prtljag. Ispitivanja pokazuju da su mišljenja o njoj vrlo oprečna. Moris Kerol rukovodi ispitivanjima gledišta javnosti za univerzitet Kvinipak, u Konektiketu:

”Broj onih koji su za nju, jednak je broju onih koji su protiv nje - 46 prema 46. To pokazuje da će, ako bude nominovana, biti mnogo onih koji je ne vole.“

To pitanje navodi mnoge demokrate da posumnjaju u stepen verovatnoće da će Hilari Klinton biti izabrana. Stefen Šmit je politički stručnjak sa Univerziteta države Ajove - države u kojoj će 3. januara početi proces izbora stranačkog kandidata za obe stranke:

”Broj onih koji su protiv nje vrlo je visok, pa, iako se izvanredno dobro kotira, mnoge demokrate se pitaju da li bi bila u stanju da pobedi republikanskog kandidata.“

Borbenost Hilari Klinton i njena spremnost da uzvraća na političke napade mogle bi da predstavljaju prednost među glasačima, posebno među ženama, u državama kao što su Ajova i Nju Hempšir, u kojima se izbori za nominaciju održavaju vrlo rano. Dante Skala je politički ekspert sa Univerziteta države Nju Hempšir:

”Glasači svakako žele nekoga ko može da izdrži napade Republikanske stranke. Mislim da to, što je ona već godinama meta mnogih napada republikanaca, pruža demokratskim glasačima utisak da je dobro istrenirana za borbu.“

Senatorka Klinton uživa veliku prednost među demokratskim glasačima u celini, u državama kao što su Ajova i Nju Hempšir, ta prednost znatno je manja.

XS
SM
MD
LG