Linkovi

Pakistan: Suzavac i pendreci protiv pravnika koji protestvuju zbog vanrednog stanja


Pakistanska policija je upotrebila suzavac i pendreke protiv pravnika koji danas protestuju zbog toga što je predsednik Pervez Mušaraf uveo u subotu vanredno stanje. General Mušaraf se suočio sa narastajućim nasiljem i otporom sudija koji ne odobravaju njegov subotnji potez i ograničio izveštavanje medija sa ciljem da spreči da se nasilje proširi na ulice tokom ove najveće krize u Pakistanu otkad je došao na vlast 1999. godine. Policija je pendrecima nasrnula na desetine pravnika koji protestuju izvan Vrhovnog suda, u ekonomskoj prestonici Karačiju i upotrebila suzavac protiv onih pravnika koji su upali u kancelariju privremenog ministra pravde, koji se nalazi zajedno sa ostatkom vlade u istočnom gradu Lahoru.

Desetine pravnika su uhapšene u ovim protestima.

"Ne plašimo se hapšenja. Nastavićemo sa borbom i biće što biti mora", rekao je za Rojters pravnik iz Karačija Abdul Hafiz, dok ga je policija privodila.

Policija je nekoliko sudija zadržala u kućnom pritvoru, jer su odbili da podrže vanredno stanje. Među njima je i Iftikar Čodri, koji je postao simbol otpora Mušarafu pošto je odoleo pritisku da u martu ove godine podnese ostavku, a potom ga je Vrhovni sud ponovo postavio za ministra pravde.

Hapšenja su nastupila pošto je glavna islamistička opoziciona partija Džamat-e-Islami obavestila vlasti da je između 600 i 700 njenih pristalica privedeno tokom noći u južnim i centralnim provincijama Pakistana. Vlasti su već uhapsile između 400 i 500 svojih protivnika, među kojima i pravnike, kao meru "predostrožnosti".

Pravnici, novinari, opozicioni političari i obični građani veruju da je Mušarafov glavni motiv za uvođenje vanrednog stanja bio da spreči Vrhovni sud da poništi njegov prošlomesečni reizbor.

"Mnogi ljudi u Pakistanu veruju da uvođenje vanrednog stanja nema nikakve veze sa borbom protiv terorizma i da je u potpunoj vezi sa blokiranjem sudske presude koja je trebalo da bude protiv njega", rekla je juče bivša premijerka Benazir Buto.

Pre nego što je Mušaraf uveo vanredno stanje, postojala je opcija da on podeli vlast sa Buto posle izbora, čim napusti mesto šefa generalštaba. Vrhovni sud je trebalo danas da donese presudu po pitanju toga da li Mušaraf može da bude istovremeno i na čelu države i na čelu vojske. Međutim, većina sudija, uključujući i ministra pravde Iftikara Čodrija je razrešena. On je zamenjen Mušarafovim pristalicom.

Premijer Šokat Aziz je rekao da će Pakistan raspisati izbore, ali nije rekao kada. On je naglasio da u uslovima vanrednog stanja, postojeći saziv parlamenta kome bi mandat trebalo da istekne ovog meseca, može da potraje još godinu dana. Smatra se da će sledeći potez Buto, koja se nalazi na čelu najveće opozicione partije u Pakistanu, biti ključan za dalji tok događaja u ovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG