Linkovi

Transparensi internešnal: Korupcija najozbiljniji problem Crne Gore


Najozbiljniji problem Crne Gore je korupcija. Ona direktno utiče na priliv stranih investicija i u većini tranzicionih zemalja pravi razvoj je počeo tek kada su one krenule u stvarnu borbu protiv te pojave, poručili su iz Transparensi internešnala.

Direktor Transparensi internešnala za Evropu i srednju Aziju, Mikloš Maršal, kazao je da je, gledano očima međunarodne poslovne javnosti, Crna Gora korumpirana država, ali nije izuzetak u regionu.

’’To je upozoravajući signal za Vladu Crne Gore da mora vše raditi na polju borbe protiv korupcije, ukoliko želi zdravo biznis okruženje i više stranih investitora. Sve dok ne bude procesuiranih slučajeva korupcije pred domaćim sudovima, nema stvarne borbe protiv korupcije«, rekao je Maršal crnogorskim medijima.

On je podsjetio i da je to jedan od preduslova za pridruživanje Evropskoj uniji.

Crna Gora je ove godine samostalno ocjenjivana i ima indeks percepcije korupcije 3,3 na skali od nule do deset, gdje deset označava čistu zemlju, a nula apsolutno korumpiranu zemlju.

’’U tom smislu 3,3 je prilično loš rezultat, koji ukazuje da Crna Gora ima ozbiljne probleme sa korupcijom. Ukoliko uporedimo Crnu Goru sa susjednim zemljama utvrdićemo da je Slovenija odmakla daleko ispred i da je u nekoj jačoj ligi’’, kazao je Maršal.

Međunarodne analize pokazale su da je Crna Gora opterećena i malom i velikom korupcijom, a prema riječima Maršala, opšti trend u postkomunističkim zemljama je da se mala korupcija smanjuje sa napretkom ekonomskih reformi i ekonomskim razvojem.

’’S druge strane, velika korupcija raste. Danas su ulozi veći, pa umjesto male, dnevne korupcije svjedoci smo velike, u kojoj učestvuju elite. Moje viđenje je da je korupcija od običnog, postala elitni biznis, a to je već alarmantno’, rekao je Maršal.

On je poručio da Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na to, jer joj se može desiti da državni organi postanu potpuno korumpirani i kontrolisani, što bi bilo pogubno za njen razvoj.

XS
SM
MD
LG