Linkovi

Rajs nastoji da postigne napredak pred blisko-istočnu konferenciju


Državni sekretar Kondoliza Rajs treba da se sastane sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima u okviru treće posete Bliskom istoku u proteklih šest nedjelja.

Očekuje se da na tim razgovorima bude položen kamen temeljac za planiranu mirovnu konferenciju idućeg meseca u Sjedinjenim Državama i smatrase da će državni sekretar Rajs izvršiti pritisak na obe strane da pronađu kompromis.

Predsednik Buš je najavio prošlog jula da će Sjedinjene Države biti pokrovitelj medjunarodne konferencije u decembru, u nastojanju da se ožive već dugo zastali razgovori o uspostavljanju mira u Izraelu i nezavisne države za Palestince.

«Palestinci kojima su svih ovih godina davana obećanja, moraju da vide da postoji ozbiljan, usredsređeni napor da im se ubrza formiranje države.»

Na samom Bliskom istoku, palestinski predsednik Mahmud Abas se sastaje sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i obojica su imenovala pregovarače da sastave zajednički dokument o principima budućeg mirovnog sporazuma. Obe strane navode da je takozvana mapa miru, čiji su pokrovitelj Sjedinjene Države, i dalje okvir za uspostavljanje mira. Državni sekretar Rajs je nedavno izjavila da su Izrael i Palestinci, bez obzira što je administracija predsednika Buša ozbiljna u pogledu obnove mirovnog procesa, oni koji će u krajnjoj instanci rešiti međusobni spor.

«Mi, Sjedinjene Američke Džave, ne možemo da budemo zamena u bilateralnim razgovorima ili bilateralnim sporazumima dve strane, ali ćemo pokušati da pomognemo kad postane očigledno da je došlo do zastoja i da je naša pomoć neophodna. Trudićemo se da pomognemo.»

Mirovna konferencija pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država treba da bude održana u Anapolisu, glavnom gradu države Merilend. U razgovorima pre ove konferencije, obe strane formiraju svoje stavove. Palestinci navode da neće biti pregovora o finalnom mirovnom sporazumu, ukoliko se Izrael ne prihvati krajnji rok za osnivanje palestinske države. Medjutim, izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni je odbacila određivanje krajnjih rokova.

«U osnovi, ideja nije da se povećaju očekivanja što može da dovede do nezadovoljstva i nasilja. Ideja da je moguće da se pronađe način za okončanje konflikta za svega nekoliko dana, u prošlosti je dovodila do frustracije i nasilja.»

Jezid Sajig, profesor Bliskoistočnih studija na Kings koledžu u Londonu, kaže da je nedavna podela izmedju umerene frakcije Fatah predsednika Abasa, koja kontroliše Zapadnu obalu i islamske militantne organizacije Hamas, koja vlada Gazom, komplikovala mirovne pokušaje.

«Kako god da definišete politički sistem, u slučaju Palestinaca on je razbijen. Po meni, rezultat onoga što se dogodilo izmedju Fataha i Hamasa je nesposobnost dve vodeće stranke u palestinskoj politici da sastave vladu.»

Halil Šikaki direktor palestinskog Centra za politiku i istraživanje u Ramali na Zapadnoj obali kaže da je palestinska javnost pesimistična u pogledu izgleda za mir. Šikaki ističe da ankete ukazuju da dve trećine Palestinaca ne veruju da je mirovni sporazum sa sadašnjom izraelskom vladom moguć. On kaže da tri četvrtine, pa čak i više ispitanika ne očekuju da palestinska država bute osnovana u narednih pet godina i da većina navodi da će se nasilje nastaviti.

«Postoje tri veoma negativna pravca razvoja dogadjaja u psihologiji javnosti i to bazično znači veoma sumorni pogled na svet, a što je taj pogled sumorniji, javnost je manje zainteresovana da prati diplomatiju.»

Pored poteza na diplomatskom frontu, administracija predsednika Buša predlaže znatno povećanje pomoći palestinskim vlastima. Predsednik je zatražio od Kongresa da odobri povećanje od preko 400 miliona dolara pomoći, povrh 77 miliona traženih početkom ove godine.

XS
SM
MD
LG