Linkovi

Svetski lideri pozvali Pakistan na neodložan povratak na ustavnu vladavinu


Svetski lideri pozvali su Pakistan na neodložan povratak na ustavnu vladavinu i ocenili da je izjava generala Perveza Mušarafa o proglašenju vanrednog stanja loš potez za demokratski proces u toj zemlji. Ipak, dve najveće azijske zemlje su u prvim reagovanjima pokazale uzdržanost.

Kina je izrazila uverenje da je Pakistan sposoban da reši probleme, dok je dugogodišnji rival Indija samo izrazila "žaljenje" što su Pakistan zadesila "teška vremena".

"Uvereni smo da će pakistanski narod i vlada biti sposobni da reše sopstvene probleme, da vrate stabilnost i razvoj zemlje", rekao je portparola ministarstva spoljnih poslova Kine, najbližeg pakistanskog saveznika i jednog od najznačajnijih trgovinskih partnera.

Japan je saopštio je da Mušarafove odluke koče uspostavljanje demokratije u zemlji.

"Japan je pružao stalnu podršku Pakistanu u borbi protiv terorizma i u naporima za razvoj demokratije", navodi u saopštenju ministarstva spoljnih poslova i izražava "čvrsto uvrenje da će Pakistan vrlo brzo vratiti procesu demokratizacije".

SAD i Velika Britanija su kritikovale Mušarafovu odluku da uvede vanredno stanje, a državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs, koja je doputovala u Jerusalim ponovila je jutros da Vašington ne "ne podržava vanustavne mere koje Pakistan udaljavaju od puta ka demokratiji i civilnoj vladavini".

Ona je pozvala Mušarafa da sprovede opšte izbore u Pakistanu u januaru, kako je bilo predviđeno pre uvođenja vanrednih mera. Kako je međutim, saopšteno u Vašingtonu, SAD neće prekinuti vojnu saradnju i podršku Pakistanu. Pakistanski predsednik do sada je važio za jednog od najprivrženijih američkih saveznika u tom regionu.

Zbog uvođenja vanrednog stanja i Velika Britanija je izrazila nezadovoljstvo, a britanski šef diplomatije Dejvid Miliband je izrazio "duboku zabrinutost zbog usvojenih mera" generala Mušarafa.

XS
SM
MD
LG