Linkovi

Jeremić: Pregovori na temelje Rezoluciji 1244 i ne sme biti unilateralnih poteza


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će Beograd u Beču insistirati da se pregovori o Kosovu temelje na Rezoluciji 1244 i da ne smije biti unilateralnih poteza.

"Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti je dokument koji mora da definiše pregovarački proces i pristupanje rešavanju budućeg statusa. To je principijelan stav koji teško ko može da ospori. Dokle god bude postojala pretnja unilateralnih poteza, dotle je izuzetno teško pregovarati", upozorio je šef srpske diplomatije.

Jeremić je naveo da Srbija smatra da se tek iz ta dva fundamentalna principa mogu izvesti svi drugi, svih 14, ili više, principa koje predlaže posrednička trojka Kontakt grupe.

"To je jedan novi element, pozitivna, konstruktivna karta, novi kvalitet koji Beograd nosi u Beč", rekao je šef srpske diplomatije.

On je ocijenio da će jedna od važih tema u Beču, na četvrtoj rundi pregovora Beograda i Prištine, biti upravo dalji razgovor o 14 tačaka.

"Ostala su još tri sastanka koja su zakazana u periodu od 5. novembra do 10. decembra. Ovaj predstojeći sastanak, koji se dešava na najvišem nivou, odrediće pravac u kome će se proces kretati do 10. decembra", rekao je Jeremić.

On je istakao da je 10. decembar važan datum, jer će tada generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija biti upućen izveštaj trojke.

Prema njegovim rečima, posle 10. decembra će ambasador Volfgang Išinger, predstavnik Evropske unije u trojci, podneti izveštaj evropskom samitu, odnosno predsednicima i premijerima evropskih zemalja.

"Zato je izuzetno važno koji će pravac pregovori uzeti. Mi smo svesni te činjenice i u Beč idemo sa jednom jasnom i principijelnom pozicijom. O pitanju samog statusa, ona se nije promenila", poručio je Jeremić.

Tadić upozorava na posledice priznavanja nezavisnosti

Srpski predsednik Boris Tadić upozorio je da bi zemlje koje bi eventualno priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova mogle da očekuju radikalnu promenu odnosa sa Srbijom.

"Naši odnosi više neće biti isti. Voleo bih da izbegnem taj scenario, ali to neće biti moguće", rekao je Tadić.

On je ocenio da bi Srbija mogla da uđe u period krize uz mogućnost da dođe i do nasilja u slučaju da Albanci sa Kosova jednostrano proglase nezavisnost.

“Takva odluka kosovskih Albanaca odmah bi dovela do nestabilnosti. Izbegavam da razmišljam o mogućim scenarijima, ali sve je moguće, pa čak i nasilje", kazao je Tadić.

On je naveo da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti "destabilizovalo srpsku demokratiju i budućnost zemlje".

“Jednostrano proglašenje nezavisnosti moglo bi da odmah izazove nestabilnost u svim onim zemljama koje imaju slične probleme sa etničkim manjinama", rekao je Tadić i dodao da "ima mnogo slučajeva Kosova u svetu".

Dan uoči nove runde pregovaračkog procesa koji će se održati u Beču, Tadić je ipak ukazao da još nisu iscrpljene sve mogućnosti da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Ovo je poslednja etapa, nastojimo da ponudimo nove ideje, iako to nije lako", rekao je Boris Tadić.

XS
SM
MD
LG