Linkovi

Pervez Mušaraf suspendovao više zakona i osnovnih prava zagarantovanih ustavom


Pakistanski predsednik general Pervez Mušaraf uvođenjem vanrednog stanja u zemlju suspendovao je više zakona i osnovnih prava zagarantovanih ustavom, a policija je tokom noći uhapsila više opozicionih aktivista i njihovih advokata. Suspendovan je član 9 Ustava kojim je bilo zagarantovano pravo na život i slobodu. Uvođenjem vanrednih mera dozvoljeno je hapšenje bez prava na advokata, i zvanično obaveštavane o vrsti prestupa za koje se određena osoba hapsi. Suspendovana je sloboda kretanja, kao i ustavom zagarantovana zaštita prava na imovinu.

Zabranjeno je okupljanje na javnim mestima, čime su opozicione stranke sprečene da organizuju skupove uoči ranije zakazanih parlamentarnih izbora sredinom januara. Suspendovano je pravo na slobodu govora. Suspendovano je pravo svih građana da budu jednaki pred zakonom, kao i da dobiju jednaku pravnu zaštitu. Uvedene su restrikcije za medije, a prema toj uredbi, zabranjuje se svaka publikacija u kojoj se vređaju predsednik, njegova vlada ili vojne snage. Uredbom je takođe novinama i televizijama zabranjeno da objavljuju ili emituju fotografije bombaša samoubica i njihovih žrtava kao i izjave islamistčkih boraca.

Širom Pakistana policija je uhapsila više aktivista i advokata koji su bili u prvim redovima tokom kampanje za ukidanje vojne vlasti u zemlji. Među više od 300 uhapšenih nalazi se i Džaved Hašmi, predsednik stranke bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa koji je u izbeglištvu.

"Mušarafovi dani su odbrojani. Došlo je vreme da se stavi tačka na političku ulogu vojske", rekao je novinarima Hašmi u treutku kada ga je policija privodila.

Policija je u Islamabadu uhapsila i bivšeg šefa Unutrašnje obaveštajne službe Hameda Gula, kao i oko 200 aktivista stranke koju predvodi bivša pakistanska premijerka Benazir Buto. Jedan od glavnih Mušarafovih rivala, Buto se juče pre vremena vratila u Karači iz Dubaija gde je bila u poseti porodici, a oko njene kuće nalazi se veći broj pripadnika bezbednosnih snaga. U kućnom pritvoru je više sati proveo i Imran Kan, jedna od vodećih opozicionih figura u Pakistanu i bivša zvezda kriketa, ali je on uspeo da pobegne iz svoje kuće u Lahoru.

Državni tužilac Malik Mohamed Kajum odbacio je tvrdnje nekih medija i vođe jedne od vodećih opozicionih stranaka Benazir Buto, da je Mušaraf ustvari izveo još jedan vojni puč. Kajum tvrdi da to nije slučaj jer u zemlji i dalje postoje i premijer i parlament.

"U zemlji nije izveden vojni puč, već je uvedeno vanredno stanje. Civilna vlast nastavlja da funkcioniše", kazao je on.

Telefonske veze u Islamabadu koje su juče u vreme proglašenja vanrednog stanja u zemlji, bile prekinute, od jutros su ponovo uspostavljene. Međutim, najveći broj informativnih TV stanica, osim državne televizije i dalje ne emituje program. Na ulicama glavnog grada jutros je mirno uz pojačano policijsko obezbeđenje. Veći broj policajaca od juče je zatvorio sve prilaze predsedničkoj palati, Vrhovnom sudu i parlamentu.

XS
SM
MD
LG