Linkovi

Demokrate i Buš razmenjuju optužbe oko prioriteta u pogledu troškova


Predsednik je ponovo pretio da će uložiti veto na ključne mere o odvajanju sredstava, dok ga je predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, optužila da vodi neuspelu politiku u Iraku i da je sebe izolovao od Amerikanaca i pripadnika sopstvene stranke.

Po drugi put za dve godine, predsednik Buš je optužio demokrate za, kako je rekao, cinične pokušaje da ga primoraju da postupi onako kako oni žele u pogledu sredstava za unutrašnje potrebe i 200 milijardi dolara koje je tražio za rat u Iraku i Avganistanu. U govoru u konzervativnoj fondaciji Heritidž, on je najoštrije napao demokrate, sugerišući da oni čine Ameriku ranjivijom na terorističke napade zbog odbijanja da postignu napredak u nizu pitanja, uključujući finansiranje ratnih operacija:

”Političari koji demantuju da smo u ratu su ili neiskreni ili naivni. U svakom slučaju, to je opasno za našu zemlju. Mi smo u ratu i nećemo da pobedimo u ovom ratu tako što ćemo poželeti da ga nema ili se pretvarati da ne postoji.“

Demokrate su odbile da do iduće godine glasaju o predsednikovom zahtevu za finansiranje, navodeći kao razlog njegov propust da značajnije izmeni stategiju u Iraku. Republikanci su se pridružili predsedniku u kritikama, tvrdeći da su demokrate neodgovorne zbog toga što nisu bile u stanju da odobre pojedine mere i pošalju ih predsedniku na potpis. Obe strane i dalje se međusobno optužuju za blokiranje dvostranačkog kompromisa. Evo šta je tim povodom izjavio jedan od lidera republikanaca u Senatu, Trent Lot:

”Sada je reč o političkom nadmetanju umesto da zajednički radimo na sporazumima o odobravanju sredstava, koji bi bili u skladu sa predsednikovim predlogom za budžet. “

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi oštro je uzvratila na predsednikovu retoriku, opisavši ga kao čoveka koji nije u dodiru sa realnošću u zemlji i u Kongresu:

”Polazimo od velikog poverenja i velikog dvostranaštva u ovim sukobima koje vodimo. Predsednik nije u dodiru sa idejama većine građana u zemlji i većine članova Kongresa.“

Demokrate su takođe iskoristile ovaj skup ispred Kapitola da bi ukazali na svoja dostignuća od kako su preuzeli kontrolu u Kongresu na izborima 2006. godine. Lider demokratske većine u Predstavničkom domu Steni Hojer okrivio je predsednika Buša i republikance da koče delovanje zakonodavnog tela:

”Ovaj energičan Kongres koji ide u novom smeru vrlo je često blokiran akcijama neoperativnog predsednika i njegovih republikanskih saučesnika.“

U svetlu pretnji predsedničkim vetom, predsednik Odbora Predstavničkog doma za vladina sredstva, Dejvid Obi, promenio je početni plan da se zakonski predlog o izdvajanju sredstava za oružane snage za fiskalnu 2008. godinu stavi u paket koji sadrži još dve mere vezane za zdravstvo i obrazovanje, kao i troškove za vojne veterane. Međutim, republikanci i dalje imaju primedbe na taj paket, dok predsednik i dalje preti da će uložiti veto, ako mu takva kombinovana mera bude upućena na potpis.

XS
SM
MD
LG