Linkovi

Ministarstvo inostranih poslova odbacilo kritike Nikolasa Bernsa


Rusija je odbacila kritike zbog poziva stranim posmatračima na parlamentarne izbore 2. decembra, ocenjujući da su izjave zamjenika američkog državnog sekretara Nikolasa Bernsa nekorektne i netaktične.

"Sa tačke gledišta normi i standarda OEBS-a, američka demokratija je daleko od savršenstva", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Berns je kazao da je zabrinut zbog ograničenja "trajanja posmatračke misije i broja posmatrača OEBS" na ruskim izborima", izražavajući nadu da će Rusija biti otvorenija i sarađivati sa ODIHR. Portparol Bele kuće Dejna Perino je rekla da Vašington "želi slobodne i poštene izbore u Rusiji".

"Zabrinuti smo i razočarani zbog termina i ograničavajućih preduslova ruskog poziva međunarodnim posmatračima", rekla je ona.

U saopštenju ruskog MIP-a se navodi da su pokušaji administracije SAD da optuže Rusiju za nepoštovanje proizvoljno izrađenih kriterijuma ODIHR" za monitoring izbora, pokušaj da se iskoristi svaka mogućnost da se ospori demokratičnost Rusije i stvori potrebna politička atmosfera radi postizanja sopstvenih spoljnopolitičkih ciljeva. Ruski MIP navodi da SAD, za razliku od Rusije, nisu nacionalno zakonodavstvo usaglasili sa normativnim dokumentima OEBS-a i ograničavaju broj posmatrača OEBS-a.

Zato su na predsedničkim i parlamentarnim izborima 2004. pozvana 92 predstavnika OEBS-a, koji su mogli da "pokriju" samo Vašington i 12 američkih država. U saopštenju se navode slučajevi propusta i kršenja izbornih normi u SAD i zakljućuje da je po standardima OEBS-a američka demokratija "daleko od savršenstva".

XS
SM
MD
LG