Linkovi

Buš: Kongresni lideri ne bi trebalo da uslovljavaju potvrđivanje sudije Mjukejsija


Predsednik Buš traži da zakonodavci iz opozicije odobre njegov izbor za sekretara za pravosuđe. Demokrate međutim kažu da predsednik ne izdvaja dovoljno sredstava za vojne veterane.

Senatski Odbor za pravosuđe u utorak treba da glasa o predsednikovom kandidatu za novog sekretara za pravosuđe – penzionisanom federalnom sudiji Majklu Mjukejsiju. Međutim, pojedine emokrate iz tog odbora kažu da će glasati protiv, zbog bojazni u vezi sa njegovim svedočenjem o jednoj tehnici saslušavanja koja bi mogla da se smatra mučenjem. Ta tehnika simulira davljenje u vodi. Mjukejsi je na pretresu rekao članovima odbora da lično smatra da je ta tehnika protivrečna, ali da ne bi mogao da kaže da li predstavlja mučenje, s obzirom da je još privatni građanin i ne raspolaže podacima koji su tajni. U svom današnjem redovnom nedeljnom obraćanju putem radija, predsednik Buš je rekao da Mjukejsi ne želi da istražitelji na tom području protumače mišljenje nekog ko nije obavešten izneto na pretresu, kao dokaz da bi mogli da se nađu u zakonskoj opasnosti.

«Kongresni lideri ne bi trebalo da uslovljavaju potvrđivanje sudije Mjukejsija njegovom spremnošću da javno iznese sud o tajnom programu o kojem nije obavešten. Ako senatski Odbor za pravosuđe bude blokirao izbor sudije Mjukejsija na osnovu toga, uspostaviće novi standard za potvrđivanje kandidata koji ne bi mogao da zadovolji nijedan odgovorni kandidat za sekretara za pravosuđe. A to bi bila garancija da Amerika u ovo ratno vreme neće imati sekretara za pravosuđe.»

Predsednik traži od Odobra za pravosuđe da potvrdi Mjukejsijevu kandidaturu, jer kaže da sekretar za pravosuđe ima kritično važnu odgovornost da štiti zemlju od terorističkog napada. U radio-odgovoru Demokrata, senatorka Peti Mari je rekla da predsednik ne treba da podseća Amerikance da je zemlja još u ratu.

«U stvari, da to zavisi od nas, već bismo završili ovaj rat koji je ovaj predsednik započeo.»

Pati Mari je rekla da predsednik greši kada preti da će staviti veto na budžet za osiguranje veterana, jer predlog Demokrata nadmašuje njegov budžetski zahtev.

«Prioriteti koje mi finansiramo su oni koje on predugo zapostavlja. Pogrešno je ignorisati te potrebe i zapostavljati naše veterane. Naše trupe su već toliko žrtvovale. Zaslužuju više od toga da predsednik blokira ovaj zakonski predlog da bi dobio politički poen.»

Senatorka Mari je najavila da će Demokrate narednih nedelja uputiti predsedniku zakonski predlog kojim se obezbeđuju sredstva za hiljade novih slučajeva administracije koja vodi računa o veteranima, za bolje proteze za vojnike koji su izgubili udove u ratu i povećanje fondova za lečenje post-traumatskih stresova.

XS
SM
MD
LG