Linkovi

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf proglasio vanredno stanje i suspendovao Ustav


U obraćanju naciji nekoliko sati posle uvođenja vanrednog stanja u zemlji pakistanski predsednik general Pervez Mušaraf je rekao da se zemlja nalazi u "opasnom" trenutku i da islamski ekstremisti prete autoritetu vlade. U govoru na državnoj televiziji, on je rekao da je bilo neophodno da se uvede vanredno stanje da bi se sačuvala nacionalno jedinstvo kome su pretili "ozbijni unutrašnji sukobi".

"Terorizam i ekstremizam su na vrhuncu", rekao je Mušaraf na televiziji i podsetio na poslednji talas samoubilačkih bombaških napada u kojima je od jula ubijeno 420 ljudi, uključujući i 139 u samo jednom napadu u Karačiju 18. oktobra.

"Pakistan je suočen ozbiljnim unutrašnjim neslaganjima. Blagovremeno treba nešto preduzeti ili će jedinstvo Pakistana biti u opasnosti," dodao je predsednik.

Mušaraf je izrazio nadu da će demokratija biti ponovo uspostavljenja posle parlamentarnih izbora.

"Ali, kako ja vidim, i to kažem sa žaljenjem, neki elementi postavljaju prepreke demokratiji", rekao je smirenim i odlučnim glasom Mušaraf obučen u civilno odelo.

On je takođe rekao da su neki nezavisni televizijski kanali, čije je emitovanje prekinuto posle uvođenja vanrednog stanja, doprineli stvaranju atmosfere nesigurnosti u zemlji. Pozvao je zapadne "prijatelje" Pakistana, SAD, EU i zemlje Komonvelta
za razumevanje.

"Molim vas da shvatite kritičnu situaciju u Pakistanu i oko Pakistana. Pakistan je na granici destabilizacije", rekao je Mušaraf.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je uveo restrikcije za medije na osnovu danas uvedenog vanrednog stanja. Prema toj uredbi, zabranjuje se svaka publikacija u kojoj se vređaju on, njegova vlada ili vojne snage. Uredbom je takođe novinama i televizijama zabranjeno da objavljuju ili emituju slike bombaša samoubica ili njihovih žrtava kao i izjave islamistčkih boraca. Svako kršenje naređenja se može kazniti sa do tri godine zatvora ili kaznom od 10 miliona rupija (167.000 dolara).

Mušaraf je u obraćanju naciji na državnoj televiziji rekao da je bilo neophodno uvođenje vanrednog stanja da bi se sačuvalo nacionalno jedinstvo. On je rekao da su neki nezavisni televizijski kanali, čije je emitovanje prekinuto posle uvođenja vanrednotg stanja, doprineli stvaranju atmosfere nesigurnosti u zemlji.

SAD su izrazile duboku zabrinutost zbog uvođenja vanrednog stanja u Pakistanu i zatražile su brzi povratak na demokratsku i civilinu vlast, ali je Pentagon istovremeno saopštio da to neće uticati na američku vojnu pomoć Pakistanu.

"Objava vanrednog stanja ne utiče na našu vojnu pomoć Pakistanu i njegovim naporima u ratu protiv terorizma" rekao je portparol Pentagona Džef Morel novinarima koji prate ministra odbrane Roberta Gejtsa u avionu na putu u Kinu.

Pakistan je ključni partner SAD u borbi protiv terorista Al-Kaide.

"Ulozi su visoki i ministar odbrane SAD Robert Gejts prati situaciju koja se brzo razvija. Pakistan je vrlo važan saveznik u borbi protiv terorizma i Gejts s pažnjom prati razvoj događaja u toj zemlji", rekao je Morel.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je proglasio vanredno stanje u zemlji i suspendovao Ustav. Vojska je razmeštena oko zgrade Vrhovnog suda – u kojoj su sudije proteklih dana odlučivale o ustavnosti ponovnog izbora generala Mušarafa na predsednički položaj. Sud je odmah naredio da se proglašenje vanrednog stanja suspenduje, ali se vlada na to ne osvrće.

Ubrzo posle proglašenja vanrednog stanja, smenjen je vrhovni sudija Iftikar Čaudri, čija je privremena suspenzija početkom godine izazvala proteste u celoj zemlji. Pripadnici snaga bezbednosti su potpuno zatvorili prilaze državnim zgradama, ali je u najvećem delu grada stanje normalno i ljudi idu u restorane i prodavnice. Bivša premijerka Benazir Buto se kasno večeras vratila iz Dubaija u Karači.

Sjedinjene Države su saopštile da su «duboko zabrinute» zbog odluke predsednika Perveza Mušarafa da proglasi vanredno stanje, nazivajući tu odluku neuspehom pakistanske demokratije. Portparol Državnog sekretarijata je danas u Vašingtonu rekao da Sjedinjene Države očekuju da Mušaraf održi svoje obećanje da će održati izbore i povući se s položaja komandanta armije pre polaganja predsedničke zakletve 15. januara. Isti portparol je rekao da Sjedinjene Džave stoje uz pakistanski narod i podržavaju demokratski proces i protive se nasilnom ekstremizmu.

Britanija je izrazila «duboku zabrinutost» zbog Mušarafove odluke i zatražila od njega da dejstvuje u skladu sa Ustavom. Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Milibrend je rekao da Britanija razume pretnje miru i bezbednosti u Pakistanu, ali da stabilnost može da se postigne jedino u demokratiji i vladavini zakona.

XS
SM
MD
LG