Linkovi

Aleksejev: Postoji paralela između Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma


Vlasti u Beogradu ističu da zbivanja u Republici Srpskoj ne bi trebalo da imaju uticaj na pregovore o budućem statusu Kosova. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev ocenio je da su poređenja neizbežna i da postoji paralela između Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i Dejtonskog sporazuma. Iz Beograda izveštava Miša Brkić.

Oba dokumenta su od principijelne važnosti za očuvanje sadašnje situacije na Balkanu, rekao je ambasador Aleksejev i dodao da Rusija govori kako je za Kosovo neophodno kompromsno rešenje, a isto važi i za Dejtonski sporazum jer ako neke njegove tačke treba da se menjaju, to može da se uradi samo uz saglasnost oba entiteta i sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.

Međutim, ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da se u srpskom pregovaračkom timu ne očekuje da će se zbivanja u Republici Srpskoj odraziti na pregovore sa Prištinom. Mi to nećemo povezivati, a neće se razgovarati ni o pravljenju analogija, bio je kategoričan ministar Samardžić.

A visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je da su mere koje je doneo u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ustavom BiH i njegovim mandatom i odbacio spekulacije da su njegove mere uvedene iz straha od mogućih reakcija na rešavanje statusa Kosova. Nema tu nikakvog regionalnog konteksta, Kosovo je poseban problem, rekao je Lajčak za televiziju B92 i zatim kategorički odbacio sve paranoidne sumnje da je to deo neke šire međunarodne zavere.

XS
SM
MD
LG