Linkovi

Željko Komšić: Pre prihvatanja ostavke razgovarati sa Nikolom Špirićem


Članovi Predsedništva BiH danas su na vanrednoj sednici zaključili da je pre zvanične odluke tog tela o ostavci predsedavajućeg Veća ministara BiH Nikole Špirića, najpre potrebno obaviti konsultacije sa Špirićem i razgovarati o toj odluci.

Kako je novinarima danas u Sarajevu rekao presedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, tek nakon razgovora sa Nikolom Špirićem, koji danas nije u Saraevu, Predsedništvo BiH će, u skladu sa zakonom, odlučiti kako da postupi.

"Nemamo određeni zakonski rok u kojem moramo da donesemo odluku", rekao je Komšić i dodao da sva tri člana Predsedništva BiH imaju isti stav - a to su konsultacije sa Špirićem čija vlada i dalje funkcioniše u tehničkom mandatu.

Nikola Špirić podneo je juče Predsedništvu BiH ostavku na mesto predsedavajućeg Veća ministara BiH. Svoj postupak obrazložio je "nezadovoljstvom stanjem u zemlji", smatrajući da nametanja rešenja iz međunarodne zajednice ne pomažu poboljšanju stanja u BiH. Prema Zakonu o Veću ministara BiH, ostavka premijera znači i pad cele Vlade BiH. Sadašnji članovi Veća ministara BiH dužni su da deluju u tehničkom mandatu dok se ne imenuje nova vlada.

Komšić je rekao da je cilj članova Predsedništva BiH "da ne komplikuju dodatno političku situaciju" i dodao da, prema zakonu, Predsedništvo BiH ne može odbiti ostavku predsedavajućeg Veća ministara BiH.

Sastanak pravnih eksperata Republike Srpske i OHR u ponedeljak

Ministar pravde Republike Srpske Džerald Selman izjavio je danas da postoji mogućnost da pravni eksperti Republike Srpske i Kancelarije visokog predstavnika u ponedeljak približe stavove o merama koje je nametnuo visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Selman je novinarima rekao da će pravni eksperti Republike Srpske do ponedeljka održati sastanak na kojem će definisati stavove uoči razgovora sa pravnim ekspertima OHR-a. Srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović izjavio je da postoje šanse da se pronađe rešenje koje bi značilo izlaz iz krize u BiH.

Predstavnici Republike Srpske ranije su ocenili da poslednje Lajčakove mere o promeni načina odlučivanja u Savetu ministara i parlamentu BiH otvaraju mogućnost nacionalnog preglasavanja.

Irena Kljajić: Komšić se neće izviniti Koštunici

Savetnica predsedavajućeg u Predsjedništvu BiH Željka Komšića, Irena Kljajić, izjavila je danas da Komšić u potpunosti stoji iza svojih reči koje je uputio premijeru Srbije Vojislavu Koštunici.

"Komšić stoji iza tih izjava i neće se zbog njih nikome izviniti", rekla je Kljajićka.

Komšić je nedavno poručio premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da "drži prste dalje od BiH jer bi mogao dobti i po prstima i po nosu".

On je, takodje, rekao Koštunici da "gradjani BiH nisu zaboravili da je Koštunica hodao po BiH sa kalašnjikovim u ruci". Ta izjava predsedavajućeg Predsedništvu BiH usledila je nakon što je Koštunica kritikovao mere visokog predstavnika u BiH Miroslava
Lajčaka.

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je juče da smatra "da ne postoje uslovi da bude domaćin naredne sesije Igmanske inicijative zbog toga što je predsedavajući Predsedništvu BiH Željko Komšić nedavnom izjavom uvredio premijera Srbije i tako učinio ozbiljan incident".

Tadićev stav je da sesija Igmanske inicijative, koja je predvidjena za 11. novembar, treba da bude odložena i zakazana za neki drugi termin, kao i da Srbija očekuje javno izvinjenje predsedavajućeg Predsedništvu BiH Komšića.

XS
SM
MD
LG