Linkovi

General Odiern: Iračka vlada mora da učini više na dugoročnoj stabilnosti


Zamenik komandanta američkih snaga u Iraku smatra da postoje pozitivni trendovi u pogledu nasilja, da su iračke bezbednosne snage ostvarile napredak, a da je postignut pomak i u izmirenju između sunita i šiita, što bi trebalo da omogući Sjedinjenim Državama da smanje broj trupa u Iraku kao što je planirano. Međutim, Odierno je naglasio da je akcija iračke vlade u planu izmirenja i obezbeđenja osnovnih usluga ključ za dugoročnu stabilnost.

General-pukovnik Rej Odierno izjavio je da je broj žrtava u koalicionim snagama opao u oktobru po peti mesec za redom, na pedeset poginulih u akciji, a da je opao i broj napada pobunjenika najsmrtonosnijim oružjem, odnosno skrivenim bombama. General Odierno je takođe naglasio da je broj iračkih civilnih žrtava već četvrti mesec za redom opao na manje od hiljadu, ali najnoviji podaci iračke vlade ukazuju na neznatno povećanje od septembra do oktobra. General Odierno je preko satelita iz Bagdada rekao novinarima u Pentagonu da je povećanje američkih snaga ranije ove godine znatno oslabilo sposobnost Al-Kaide u Iraku i šiitskih ekstremista da vrše napade. Istovremeno, iračke bezbednosne snage su nastavile da povećavaju svoju sposobnost i više Iračana sarađuje sa vladom i koalicijom nego sa ekstremistima. General veruje da će Sjedinjene Države biti u stanju da smanje broj vojnika u Iraku za 25 odsto u roku od godinu dana, a da pri tom ne uzrokuju ponovni porast nasilja.

”Verujem da ćemo biti u stanju da zabeležimo dalji napredak na osnovu do sada postignutog napretka u borbi protiv neprijatelja, na osnovu daljeg jačanja iračkih bezbednosnih snaga, kao i dalje podrške stanovništva. Stoga smatram da ćemo biti u stanju da sačuvamo ostvareni napredak.“

Međutim, general Odierno je takođe upozorio da taj napredak nije ”nepovratan.“ On je rekao da iračka vlada mora da učini više da obezbedi osnovne usluge ljudima u oblastima u kojima se bezbednost popravila. Odierno je naveo da iračka vlada mora da usvoji zakone koji već dugo čekaju na odobrenje i da postigne napredak u praktičnim aspektima izmirenja.

“Ako smo u stanju da pružimo usluge na dosledan način, to će umanjiti nasilje više od vojnih operacija. Slažem se sa tim. Takođe je važno stalno nastojanje ka izmirenju. Mislim da su to ključni potezi. To bi mogle da budu prekretnice.“

General Odierno je takođe naglasio da vlada mora da dopusti većem broju sunita da se priključe novim iračkim policijskim snagama. On je istakao da sada postoji način za to, dok je komanda koalicionih snaga uključena u taj proces.

XS
SM
MD
LG