Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs protiv akcije koja bi destabilizovala Irak


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je danas održala razgovore u Ankari sa turskim liderima o tome kako se suprotstaviti kurdskim pobunjenicima, koji vrše napade na jugoistočnu Tursku iz baza unutar Iraka.

Držani sekretar Kondoliza Rajs je rekla da dolazi u Ankaru radi razgovora o «efikasnoj strategiji» kako bi se suprostavila pretnji pobunjenika Kurdistanske radničke stranke, poznate pod skraćenicom PKK. Pobunjenici su pojačali napade na jugoistočnu Tursku u proteklim nedeljama dok turska vlada preti da će odgovoriti napadima na njihove baze u severnom Iraku. Sjedinjene Države su apelovale za uzdržanost, strahujući da bi takva akcija dovela do haosa u jednoj od nekoliko stabilnih oblasti u Iraku. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari sa turskim kolegom, Ali Babadžanom, državni sekretar je rekla da je PKK zajednički neprijatelj:

«Niko ne bi trebalo da dovodi u sumnju predanost Sjedinjenih Država tom pitanju jer, kao što sam podvukla, to nije samo problem Turske već i problem Iraka i problem za Sjedinjene Države. Imamo zajedničkog neprijatelja i potreban nam je zajednički pristup rešavanju problema sa kojima smo se uočili,» naglasila je Rajs.

Kondoliza Rajs se u Ankari sastala i sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji zatim je otputovao u Vašington radi razgovora o situaciji na granici sa Irakom koje će imati sa predsednikom Bušom u ponedeljak. Kondoliza Rajs takodje prisustvuje medjunarodnom sastanku o Iraku u Istanbulu. Ta konferencija okuplja ministre i predstavnike iz Iraka, kao i susednih i drugih zemalja. Jost Hilterman, analitičar Medjunarodne krizne grupe, izjavio je za Glas Amerike da su prethodni sastanci o tome kako stabilizovati Irak bili razočaravajući.

«To je upravo ulog – budućnost Iraka i stoga je uznemiravajuće videti koliko je mali napredak postignut na ovim sastancima.»

Hilterman kaže da postoje indikacije da Turska nastoji da privuče pažnju na situaciju na granici prema Iraku i aktivnost PKK, ali da je to, sa gledišta razvoja prilika u Iraku, manje značajno pitanje. Turski funkcioneri navode da su spremni da uvedu ekonomske sankcije protiv svih koji održavaju veze sa PKK, ali da nikakva odluka o vojnoj akciji neće biti doneta pre razgovora premijera Erdogana sa predsednikom Bušom u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG