Linkovi

Neki od novih robotskih uređaja plaše više od čudovišta iz bajki


Američka deca uživala su u sredu uveče, na praznik “Halovin” ili “noć veštica,” dok su maskirana u razne kostime kucala na vrata suseda tražeći slatkiše i preteći u šali da će, ako ih ne dobiju, primeniti neki trik - uplašiti ih ili im, na primer, umotati kuću u toaletni papir.

Mnoga od te dece bila su maskirana bajagi zastrašujućim maskama ljudskih kostura, veštica, vampira, vukodlaka i drugih spodoba iz tradicionalnih priča. Ali neki od novinara koji prate inovacije u tehnologiji kažu da ih neki od novih robotskih uređaja plaše više od čudovišta iz bajki. Internet sajtovi sa video materijalima prepuni su snimaka raznih humanoidnih ili insektoidnih robota, koji na prvi pogled zaista mogu da izazovu nelagodnost. Na primer, na Tehničkom fakultetu univerziteta u japanskom gradu Osaki, konstrusan je robot nalik na dete, čiji pokreti i glasovi deluju realistično taman toliko da vas podiđu žmarci.

Na istom univerzitetu sagrađen je i takozvani Aktroid, robot u obliku privlačne mlade Japanke, koji govori, pokreće udove i reaguje na ljudski glas. Druge više plaše roboti nalik na insekte, koji mogu da trče, da se penju po drveću ili se provlače kroz cevi. Naučnici eksperimentišu i sa člankovitim robotima nalik na zmiju. Jedna od takvih mašina vrlo realistično podiže ”glavu,“ da bi osmotrila prostor, a ume i da pliva i roni, praveći zmijolike pokrete. Ali, ma kako bili strašni, ovi roboti imaju istu zajedničku svrhu, da jednoga dana zamene ljude na teškim, opasnim ili jednostavno dosadnim poslovima.

XS
SM
MD
LG