Linkovi

Hilari Klinton bila glavna meta na poslednjoj debati u Filadelfiji


Senatorka Hilari Klinton iz Njujorka bila je glavna meta na poslednjoj debati demokratskih predsedničkih pretendenata održanoj u utorak u Filadelfiji. Njeni rivali su kritikovali njen stav o Iranu i ratu u Iraku i dovodili u pitanje da li bi ona bila u stanju da porazi republikanskog kandidata na predsedničkim izborima naredne godine.

Debata, koja je prenošena uživo na televiziji, pruila je priliku demokratskim rivalima Hilari Klinton da umanje njeno zavidno vođstvo u anketama. Među metama je bio i njen nedavni glas u prilog neobavezujućoj senatskoj rezoluciji kojom se administracija predsednika Buša poziva da proglasi Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom. Neke demokrate, uključujući bivšeg senatora Džona Edvardsa iz Severne Karoline, smatraju da usvajanje te rezolucije u Senatu približava SAD ratu sa Iranom.

«Ona je zapravo glasala da pruži Džordžu Bušu prvo zeleno svetlo za vojnu akciju protiv Irana i on je to prihvatio.»

Još jedan od pretendenata, senator Kristofer Dod iz Konetikata, protivi se senatskoj rezoluciji o Iranu. Dod je primetio da je senatorka Klinton prvobitno podržala rat u Iraku mada se sada zalaže za postepeno povlačenje američkih trupa.

«Verujem da će pitanje Irana ponovo da nas progoni u budućnosti. Ono što niste znali 2002. trebalo je do sada da naučite.»

Hilari Klinton je u odbrambenom stavu do kraja debate rekla da je za oštar, ali fer diplomatski pristup pitanju Irana.

«Zalažem se za živu diplomatiju i mislim da su ekonomske sankcije deo takve diplomatije. Mi, po meni, ne žurimo u rat. Ne bi to trebalo da činimo. Ali, ne bi trebalo ni da sedimo skrštenih ruku.»

Rivali Hilari Klinton su takođe doveli u pitanje njenu predanost brzom povratku američkih trupa kući iz Iraka. Senator Barak Obama iz Ilinoja je rekao da Hlari Klinton povremeno zvuči kao republikanac:

«Glasala je za rat, da se pošalju trupe u Irak i kasnije rekla da je to bio rat za diplomatiju. To je možda politički vešto, ali ne verujem da pruža jasan kontrast u odnosu na administraciju koji nam je potreban.»

Obama, Edvards i Dod su takođe doveli u pitanje da li je Hilari u stanju da pobedi na predsedničkim izborima primetivši da ankete ukazuju da je javnost veoma jasno podeljena između onih koji je vole i onih koji je ne vole. Hilari Klinton je rekla da veruje da bi bila najjači demokrata u trci za položaj u Beloj kući naredne godine, protiv bilo kog potencijalnog republikanskog kandidata.

«Suprostavljala sam se republikancima, Džordžu Bušu i Diku Čejniju, nastaviću da to činim i mislim da demokrate to znaju.»

Dva meseca pre prvog glasanja na primarnim izborima u Ajovi i Nju Hempširu rivali Hilari Klinton pooštravaju napade. Senatorka Klinton i dalje ubedljivo vodi u nacionalnim anketama u odnosu na svoje demokratske rivale. Međutim, njeno vođstvo u državama Ajovi i Nju Hempširu, u kojima se održavaju prvi primarni izbori je daleko manje, posebno u Ajovi, u kojoj se stranački skupovi održavaju 3. januara.

XS
SM
MD
LG