Linkovi

EK: Zvanična Ankara nije učinila dovoljno na provođenju reformi


Evropska komisija će za koji dan, tačnije 6. novembra, za kada je planirano objavljivanje gidišnjeg izveštaja o progresu Zapadnog Balkana i Turske, objaviti - zvanična Ankara nije učinila dovoljno na provođenju reformi, što brojnim pitanjima u vezi sa turskim članstvom u EU dodaje i suštinsko- da li i kada će Turska biti u stanju da ispuni oštre zahteve evropskog članstva?

Izveštaj o Turskoj, godišnji pregled svega šta jeste i nije učinjeno na Zapadnom Balkau i Turskoj na provođenju reformi i približavanju Briselu, će za par dana jasno podvući - Turska je daleko od traženih rezultata, čak i nakon što je , skoro pre godinu dana, započela sa Evropskom unijom "delimične" završne razgovore o pristupanju. Provođenje reformi je neuverljivo, čak usporeno od 2005. godine, stoji u izveštaju koji će biti objavljen 6. novembra. Zemlji treba novi zamah političkih reformi, ozbiljni koraci su neophodni na slobodi govora, civilnoj kontroli vojnih snaga, pravima manjina i ne muslimaskih zajednica, ukazuje Evropska komisija.

Prošle godine je Brisel suspendovao osam od 35 poglavlja pregovora sa Turskom zbog njenog odbijanja da otvori luke za brodove kiparske brodove, što je Brisel navelo da zaštiti interese svoje članice ali i evropske politike otvorenog tržišta. U međuvremenu, Ankara, i pored preuzete obaveze, nije učinila ništa kako bi popravila odnose sa Nikozijom.

Pitanje slobode govora je poseban razlog za zabrinutost Evropljana - posebno od nedavnog uvođenja kazne za vređanje turske nacionalne pripadnosti, Brisel konstatuje da se u zemlji od običnih ljudi do akademika stvorila klima samocenzure, što jasno stoji nasuprot punoj slobodi izražavanja i evropskim standardima. Vojska, iako je prošlog proleća popustila pred ukupnim demokratskim procesom u Tuskoj, i dalje igra važnu ulogu i ostvaruje značajan politički uticaj.

Posebno je pitanje zaštite manjina u Turskoj - ni tu Brisel ne vidi napretka, konstatujući da deca čiji maternji jezik nije turski, ne mogu pohađati školu na svome maternjem jeziku - to se još oštrije odnosi na Kurde i njihov jezik. Ukupna klima u Turskoj, kakva okružuje manjine je, konstatuje se, daleko od punog poštivanja osnovnih ljudskih prava - tačnije, takva je da ih u značajnoj meri ograničava.

Ovakav godišnji izveštaj komisije, sigurno, neće pomoći nastojanjima Ankare da dobije čvršća obećanja Brisela o perspektivi članstva- naprotiv, daće dodatne argumente onima koji su i do sada dovodili u pitanje tursko članstvo u EU. Šire, podržaće ionako glasne pozive unutar Unije da se narednim koracima proširenja i mogućim kandidatima prilazi sa više opreza, stavljajući pred njih zahteve krupnije nego što je to bio slučaj sa deset novih evropskih članica, pridruženih Uniji "velikim praskom" 2004. godine.

XS
SM
MD
LG